Gestolen schapen zorgen voor verdriet en zorgen bij eigenaren

BERGEN OP ZOOM – De familie Roks is ontzettend bedroefd. Ze hebben als hobby het houden van schapen en onlangs werden er 26 van hun dieren uit de wei gestolen. Er blijft ook dagen later die twijfel knagen: zouden ze nog leven misschien?

Karin Roks heeft inmiddels aangifte gedaan van de diefstal bij de politie maar vraagt zich af of het veel zin heeft. Een eerdere oproep op Facebook leverde geen tips op tot nu toe, wel veel andere reacties die er niet om logen. Dat bericht heeft ze dus maar verwijderd; “Daar zit ik niet op te wachten. Het voegt ook niets toe, we krijgen ze daar niet mee terug.”

Toch besloot ze de pers op te zoeken met haar verhaal. Ze las over een boer waarbij ook eens een flink aantal schapen waren gestolen en die zijn uiteindelijk terug gebracht. Blijkbaar kreeg de dader spijt. Daar hoopt de familie Roks ook een beetje op. “Ik heb een hele winter in de stal gezeten voor het aflammeren. Je krijgt echt een band met die dieren.”

Opgejaagd en meegenomen

Ze hadden tot afgelopen weekend in totaal 100 schapen, als hobby. In de nacht van 19 op 20 augustus zijn er 26 gestolen uit de wei op de hoek van de Tholenseweg en de Nieuw Beijmoerseweg in Halsteren.  Aan sporen te zien zijn de dieren opgejaagd, een vijver in, en daarna waarschijnlijk met een trailer meegenomen. Getuigen heeft het echtpaar vooralsnog niet gevonden maar ze hopen nog wijzer te worden van camerabeelden. Een natuurliefhebber maakt vlak bij die wei al geruime tijd opnames van vogels en andere dieren. Mogelijk heeft zijn apparatuur iets vastgelegd, dat moet nog blijken.

Sprankje hoop

“Dit gaat ons in ieder geval geen tweede keer gebeuren”, klinkt het stellig. Volgend jaar staan onze dieren op het gras naast SABIC. Daar hangen meer dan genoeg camera’s dus dieven gaan op die plaats hun slag niet slaan, verwachten Karin en haar man. Hopelijk zijn er dan een hoop nieuwe lammetjes geboren en is hun kudde weer wat aangevuld. Daarnaast is er toch nog dat sprankje hoop dat de gestolen dieren er nog zijn. En áls ze nog leven zou het heel mooi zijn als de dader ze terugbrengt. Soms krijgen mensen spijt. Wie meer weet of tips heeft kan zich per e-mail melden bij de gedupeerde schapenliefhebbers.

Foto: familie Roks