Gevonden en onbeveiligde handgranaat blijft waarschijnlijk nog dagen liggen

BERGEN OP ZOOM – Eerder deze week vonden Erwin Wilkens en zijn zoon Sonny met hun metaaldetectoren een oude handgranaat in de bossen van Mattemburg. Ze kwamen daar pas achter toen ze de metaalklomp enige dagen later wilden schoonmaken, mét een pikhouweel. Toen ze ontdekten wat het was, legde Erwin de granaat in de schuur en daar ligt ie nog.

Nadat vader en zoon ontdekten wat ze eigenlijk hadden meegenomen, seinden ze de politie in. Die bevestigde dat het om een oude handgranaat ging, met de explosieve vloeistof er waarschijnlijk nog in én met een weggeroeste veiligheidspin. Besloten werd om het ding in de schuur te leggen en de Explosieven Opruimingsdienst te waarschuwen. Die gaven toen nog aan de granaat voor het weekend op te halen. Dat liep dus anders.

Maandag of dinsdag

Zojuist begrepen we van vader Wilkens dat de EOD er pas maandag of dinsdag om komt. Vanavond is het verhaal van hem en zijn zoon Sonny te zien in Hart van Nederland en de redactie van dat programma belde met de dienst van defensie om te vragen hoe het zat. Zij kregen te horen dat het niet zo veel prioriteit heeft omdat de granaat in een schuur ligt. Erwin: "Als hij open en bloot zou liggen waren ze er allang geweest."

Lees hier wat we eerder schreven over de vondst.