Guus Haelermans nieuwe directeur ZuidWestHoek College

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

OSSENDRECHT / BERGEN OP ZOOM – Op maandag 1 april start Bergenaar Guus Haelermans als nieuwe directeur op het ZuidWestHoek College, de school voor mavo en vmbo in Ossendrecht. Dit nadat zijn voorganger Piet Antonissen na bijna 20 jaar leidinggeven aan de school met deeltijdpensioen gaat.

Haelermans (42 jaar) is niet nieuw in onderwijsland. Eerder al was hij werkzaam als docent en coördinator op het Mollerlyceum en als conrector op ’t Rijks, beiden in Bergen op Zoom. Tot voor kort was Haelermans directeur van de Roncalli Mavo in Rotterdam.

Haelermans heeft dan ook bewust gekozen voor een loopbaan in het onderwijs: „Onderwijs gaat over mensen. Als je in het onderwijs werkt, kun je bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Zo kun je iets betekenen voor leerlingen. Ik vind het belangrijk dat alle leerlingen succes en plezier beleven in hun schooltijd.” 

Trots

Nu mag Haelermans dus gaan bijdragen aan de ontwikkeling van de leerlingen van het ZuidWestHoek College, daar kijkt hij erg naar uit. „Het ZuidWestHoek College is een mooie vmbo-school op een prachtige locatie. Er is een goede sfeer en het team staat dicht bij de leerling. Er wordt samen met de leerlingen hard gewerkt om goede resultaten halen, maar er is ook volop keuze voor leerlingen uit extra activiteiten. De school is in beweging. Ik ben erg trots dat ik directeur mag zijn van deze school”, aldus Haelermans.

In beweging

Dat de school volop in beweging is blijkt onder meer uit de brugklasinschrijvingen eerder deze maand. Er zijn weer meer aanmeldingen dan het voorgaande jaar en ook op het gebied van onderwijsontwikkeling staat de school niet stil. Zo biedt de school dronecolleges en denkt het na over het Lokaal van de Toekomst. Naast kennismaken zal de focus van Haelermans de eerste tijd vooral op de onderwijsontwikkeling liggen: „In de eerste plaats wil ik graag de school, het team en de leerlingen beter leren kennen. En ik denk dat dit andersom eveneens zo is, omdat er na vele jaren ineens, midden in het schooljaar, een nieuwe directeur de school binnenstapt. Daar neem ik de tijd voor. Daarnaast is het team dit jaar gestart met een innovatie-traject, om het onderwijs nóg beter te maken voor de leerlingen. In fases, zal er voor leerlingen en medewerkers best wel wat gaan veranderen. Een belangrijke ontwikkeling voor de komende jaren en daar lever ik graag mijn bijdrage aan.”

Toekomstplannen

Dat Haelermans niet alleen in het hier en nu leeft blijkt wel uit zijn ideeën voor de toekomst. „In het onderwijs wordt steeds meer ruimte gemaakt voor gepersonaliseerde leerroutes. Leerlingen kunnen, passend bij hun talenten en interesses, eigen keuzes maken in richting, niveau en tempo. Er komt steeds meer aandacht voor het ontwikkelen van vaardigheden, waar ook het opdoen van kennis voor nodig blijft. Ik verwacht dat het ZuidWestHoek College ook in deze richting zal ontwikkelen, maar wel vanuit de kracht, eigenheid en herkenbaarheid van deze school. Oftewel, verbeteren waar we goed in zijn, in plaats iets nieuws gaan doen, dat misschien niet echt bij het ZuidWestHoek College past”, aldus Haelermans. Kijkend naar de zeer nabije toekomst besluit hij: „Ik zie ernaar uit om te starten en de mensen van het ZuidWestHoek College te ontmoeten!”

Foto: ZuidWestHoek College