Blog: Angst en veiligheid

Angst en veiligheid

Normaal  gesproken voel ik mij altijd erg veilig, in mijn huis en omgeving. Lang geleden heb ik een keer een overval meegemaakt op mijn werk, dat was wel schrikken en het duurde even voor ik weer naar films kon kijken waarin je mensen met bivakmutsen zag.

Door: Annelies Voss

De gebeurtenissen vorige week in Utrecht brachten mij in een angstig moment, waarvan je hoopte dat het in Nederland niet zou gebeuren. Mijn bonusdochter studeert in Utrecht en was gelukkig nog onderweg toen het gebeurde maar zij moest nog wel naar haar school lopen vlakbij de plek van de gebeurtenissen. Vervolgens moesten zij met zijn allen in het gebouw blijven voor de veiligheid. Samen met haar moeder zaten wij in angst, het kwam wel heel dichtbij. Na heel wat appjes heen en weer, wetende dat ze veilig binnen was, kreeg ik het bericht dat haar moeder haar had opgehaald en ze veilig thuis was. Wat een opluchting, helaas was dit voor drie personen niet zo, zij kwamen nooit meer thuis. Wat een vreselijk moment moet dat zijn, als je dat nieuws krijgt. 

Deze gebeurtenissen doen iets met ons, wij zijn ons veilige gevoel kwijt, deze dingen gebeuren altijd ver weg maar niet in ons Nederland. De beelden die we zagen waren zo niet-Nederlands en toch weten wij in ons achterhoofd dat de kans dat zulke dingen gebeuren er is. Wij Nederlanders zijn nuchter en pakken de draad weer op. De stad Utrecht leefde de volgende dag weer. Wel met verdriet maar het leven gaat door, hoe hard dit ook klinkt. Gelukkig waren er genoeg plekken om samen te rouwen en uiting te geven aan onze gevoelens. Het is mooi om te zien hoe èèn wij zijn op dat moment. Samen rouwen en elkaar steunen, ik vond dat ontroerend om te zien. 

We denken er niet over na, gelukkig maar. Als angst ons leven gaat beheersen, dan is er geen leven. Het leven is onverwachts, als je `s morgens de deur uit gaat sta je er niet bij stil dat je het bericht zou kunnen krijgen dat jouw naaste niet meer thuis komt. Dat is ook het beste. Als angst je dag gaat bepalen, is het leven niet meer leuk en wordt het beperkt. 

Er gebeuren rare dingen in deze wereld maar laten wij vooral de angst niet overheersen. Je veilig voelen is heel belangrijk, zeker in je huis en je woonomgeving, dat geeft rust. Op de omstandigheden in de wereld hebben wij geen invloed. Er zullen altijd gekken blijven rondlopen, maar daar kun je je leven niet voor stop zetten. Dus leef en geniet van alle mooie dingen in het leven, wees voorzichtig en waakzaam maar laat angst je niet beheersen.  

Liefs Annelies

Reacties zijn welkom.

Columns en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl