Haast met plan Service-City-Point vanwege subsidie

BERGEN OP ZOOM – Namens de GBWP stelden raadsleden Aydin Akkaya en Evert Weys vragen over het verkrijgen van landelijke subsidies voor fietsparkeren en het verder stimuleren van het gebruik van deze rijwielen. Volgens het college zijn er zeker mogelijkheden maar niet via de genoemde landelijke subsidieplannen.

Het ging de GBWP met name om een bijdragen voor het City-Service-Punt dat de gemeente in de stad wil realiseren. Een bijdrage van de overheid zou de komst hiervan mogelijk positief beïnvloeden, was de gedachte. Burgemeester Petter heeft echter onlangs geantwoord dat deze regeling alleen bestemd is voor fietsparkeren bij stations.

Dat valt dus af als optie maar er zijn andere kansen. De gemeente is een aanvraag aan het voorbereiden vanwege provinciale financieringsmogelijkheden. Die kan echter pas ingediend worden als de realisatieplannen definitief zijn en dat dient voor november 2018 gebeurd te zijn om mee te kunnen in de komende subsidieronde.

Goede voorbeeld

Een andere vraag van GBWP’ers Weys en Akkaya betrof de voorbeeldfunctie van de gemeente als werkgever. Petter laat weten dat er sprake is van een ‘beperkt stimuleringsplan’ om fietsen naar en van het het werk te bevorderen. Werknemers kunnen elke vijf jaar een bijdrage krijgen van ongeveer 750 euro voor een nieuwe fiets. Je moet bovendien minimaal 10 kilometer van je werkplek wonen om recht te hebben op een reiskostenvergoeding.

Nieuwe snelle fietsroute

Als laatste vroegen de raadsleden of gemeente ook werkgevers activeert en betrekt bij het stimuleren van gezond en milieuvriendelijk woon-werkverkeer. Daar staat het college welwillend tegenover, aldus Petter, maar veel concreets gebeurt er lokaal nog niet. Wel haalt hij de samenwerking met Roosendaal aan, die moet leiden tot de snelle fietsroute F58 tussen beide steden. Hiervoor heeft het rijk een bijdrage toegezegd van 1,4 miljoen. Als die er eenmaal ligt volgt een werkgeversaanpak om meer mensen op de fiets te krijgen, ondersteund door de provincie met kennis en uren.

Stockfoto: Pixabay / renategranade0