Halsters insigne vol symboliek: Laot oe VerROOVERE!

HALSTEREN / ALTERE – Stichting Alterse Canaval heeft het insigne voor 2019 gepresenteerd. Het is wederom een ontwerp van Perry Schuurbiers en zit vol verwijzingen naar Fort de Roovere, inclusief een vrolijke sneer naar 'Barge'; de stad die het fort wel érg lijkt te claimen.

Het Halsterse motto is komend jaar 'Laot oe verROOVERE!', een verwijzing naar de trots op Halsteren: “Schoon, fier en voral stark.” Fort de Roovere is als symbool gebruikt daarvoor, met z'n Pompejus toren en de Mozesbrug, “die as paorels in ‘t landschap d’omgevieng van ‘t prachtege Altere nog mir glans geve.”

Knipoog naar Bergen op Zoom

Het ontwerp toont veldheer Ambrosio Spinola, die Halsteren in bescherming neemt en er z'n liefde aan verklaart. Hij wil als een ware Cupido de harten van de inwoners veroveren. In z'n harnas zijn elementen uit het wapen van Halsteren te herkennen en op z'n speer prijkt een krab. Dat laatste als knipoog naar de stad die maar wát graag claimt dat Fort de Roovere bij Bergen op Zoom hoort. Maar de Halsterse Spinolen weten beter: Het fort ligt nog altijd op Halsterse bodem.

11 x Prins Ambrosio IV

Tevens besteedt het insigne aandacht aan het jubileum van Hoogheid Prins Ambrosio IV. De helm van zijn historische naamgever wordt opgesierd door een oranje pluim. Een link naar de Halsterse prins, die dit jaar voor de elfde keer de leut aanvoert. Het insigne is in januari 2019 verkrijgbaar, aldus de Stichting Alterse Carnaval.

Afbeelding: Stichting Alterse Carnaval