HALT-straf dreigt voor ‘comazuipende’ tieners

Vrijdagavond moesten vier tieners, waaronder een meisje van 13, opgenomen worden in het ziekenhuis nadat ze een alcoholvergifitiging hadden opgelopen.

BERGEN OP ZOOM – Een groep tieners van 13 tot 16 jaar oud hangt een HALT-taakstraf boven het hoofd, nadat ze zich te buiten zijn gegaan aan alcohol – en mogelijk ook drugs. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Vrijdagavond moesten hulpdiensten uittrukken naar een adres aan het Benedenbaantje, waar volgens eerste berichten sprake zou zijn van koolmonoxidevergiftiging. Bij aankomst troffen de politie, brandweer en ambulandedienst een uit de hand gelopen tienerfeest aan. Vier van de jongeren waren zó ver heen, dat ze opgenomen moesten worden in het ziekenhuis.

Het gaat volgens de politie om twee 14-jarige meisjes uit Bergen op Zoom, een meisje (13) uit Steenbergen en een 15-jarige jongen uit Bergen op Zoom. Daarbij is even overwogen om een traumahelicopter in te zetten. Dat bleek uiteindelijk niet nodig. Politieagentenhebben de ouders van de overige tieners gebeld om hun kinderen op te halen. De jongeren komen uit Bergen op Zoom, Steenbergen en Ossendrecht. Eén meisje had geen alcohol gedronken, zo bleek.

Taakstraf

Het feestje krijgt voor de betreffende tieners nog een staartje, zo heeft de politie inmiddels laten weten. Zij onderzoekt de mogelijkheden voor een HALT-verwijzing of zorgmelding voor alle kinderen. "De meeste ouders hadden hier begrip voor", aldus de politieverklaring. HALT is een strafvorm die moet voorkomen dat jongeren verder dreigen te ontsporen en criminaliseren.