Han Verbeem lijsttrekker waterschapsverkiezingen

BERGEN OP ZOOM / BREDA – Oud-raadslid Han Verbeem (PvdA) is door zijn partij gekozen tot lijsttrekker voor de waterschapsverkiezingen van 20 maart 2019. Hij zal de PvdA-lijst aanvoeren voor waterschap Brabantse Delta. Verbeem was tot afgelopen maart fractievoorzitter van de PvdA in de Bergse gemeenteraad. De PvdA-fractie in het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta bestaat nu uit twee leden: Henk Schouwenaars (Zevenbergen) en Wendy de Koning-Bogers (Ossendrecht). Het waterschap zorgt onder meer voor de veiligheid (oa dijkbeheer) en onderhoudt sloten en waterlopen. Sinds 2008 doen politieke partijen mee aan de verkiezingen.

De overstap van de gemeentepolitiek naar het waterschapsbestuur is voor Verbeem een logische keuze. "Tijdens mijn raadsperiode heb ik mij ingezet voor waterkwesties, zoals de kwaliteit van de Binnenschelde", zegt hij. Hij vindt het belangrijk dat er over de recreatieplas een maatschappelijke discussie komt. "De zoet-zout discussie is onderhand één van de meest populaire discussiethema's op verjaardagfeesten. Iedereen heeft er wel een mening over. Ik zou graag zien dat dit debat in de openbaarheid wordt gevoerd. Daarom heb ik een facebookpagina opgezet." Ook voor andere actuele wateronderwerpen die in het gebied spelen, zoals duurzaamheidsvraagstukken, wil hij social media-debatten opzetten. Want het waterschapsbestuur is in de samenleving volstrekt onzichtbaar. "Veel inwoners betalen hun waterschapsbelasting, zonder te weten wát een waterschap nu precies doet en wat er met de bijdrage gebeurt", zo stelt Verbeem. "Die zichtbaarheid en maatschappelijke bewustwording, daar wil ik aan werken." 

Achtergrond

Han Verbeem is in het dagelijks leven fotograaf/vormgever, redacteur en columnist. Sinds zijn vertrek uit de Bergse raadspolitiek schrijft hij ook voor KijkopBergenopZoom. Daarvóór was hij alleen werkzaam voor de Woensdrechtse redactie; nu maakt hij deel uit van beide redactieteams.