Herdenking oorlogsbegraafplaatsen krijgt steeds meer vorm

BERGEN OP ZOOM – De lichtjes-herdenking van de bevrijders van onze regio krijgt steeds meer vorm. De initiatiefnemers laten weten dat er al heel wat stappen genomen zijn om alles rond te krijgen. Op 24 december worden op de Canadese en Engelse oorlogsbegraafplaatsen bij alle graven kaarsjes ontstoken.

Het is de bedoeling dat die dag ongeveer 2400 kaarsen gaan branden, voor een periode van drie dagen. Op deze manier worden zij die sneuvelden voor onze vrijheid in het licht gezet en herdacht. De middag zal starten om 15.30 uur en iedereen is welkom.

Veel mooie reacties

Er hebben zich inmiddels de nodige vrijwilligers gemeld en Rotary Noord en de Brabantse wal hebben hun volledige medewerking toegezegd aan het project. “We wisten niet dat er zoveel positieve reacties zouden komen”, vertelt Joris Volker in een persbericht. Hij is medeorganisator van deze herdenking, waarvoor Jean-Jacques van Giels in 2016 de basis legde.

Voorzitter Gerard Worm ontving al heel wat mails van mensen en bedrijven die er aan mee willen werken om het tot een unieke avond te maken. Het plan is om in stilte te herdenken en daarvoor worden onder meer burgemeesters uit de regio uitgenodigd, maar ook de Commissarissen van de Koning van Brabant en Zeeland. Er zijn daarnaast contacten met middelbare scholen, om ook jongeren te betrekken. Volker meldt: “Wij hebben aan de helden die op deze begraafplaatsen liggen onze vrijheid te danken en dat mogen we nooit vergeten. Dat moet doorgegeven worden.”

Samenwerken

De organisatie is eveneens contact aan het leggen met de vele organisaties die zich bezig houden met de bevrijding van Bergen op zoom en de Slag om de Schelde. Het zou immers mooi zijn als al deze organisaties met elkaar samenwerken en kennis delen in deze, is de gedachte.

Stockfoto: Pixabay / congerdesign