Herdenkingsplaquette WO2 staat weer op veilige afstand van de kerk

Gemeentelijk projectleider Kees de Korte (rechts op de foto) en bouwcoördinator Van Bergen-Henegouwen poseren bij de herdenkingsplaquette. Tijdens de officiële afronding van het  project namen ook de vijf Bergse wethouders en de burgemeester een kijkje bij het vernieuwde monument. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De herdenkingsplaquette voor de Bergse oorlogsslachtoffers uit de jaren 1940-1945 heeft een nieuwe standplaats: op een veilige en overzichtelijke afstand van zo'n vier meter van de kerkmuur, in de richting van het Thaliaplein. Donderdagmiddag was de feestelijke presentatie en afronding van het project, in het bijzijn van wethouders en werkuitvoerders.

Oorspronkelijk stond de bronzen plaat van zo'n twee meter breed op een muur aan de Stenen Tuin (ter hoogte van de winkels aan de huidige Lombardstraat). Daar is het bij de 32-jarige bevrijdingsherdenking onthuld op 27 oktober 1976. Bij de herinrichting van het Paradegebied is ruim vijftien jaar geleden besloten het herdenkingsmonument te herplaatsen tegen de achterzijde van de kerk. Dat is achteraf geen handige keuze gebleken, zo legt gemeentelijk projectleider Kees de Korte uit.

Overlast

"De oude situatie zorgde voor overlast", aldus De Korte. Met name in de avonduren werd de smalle ruimte tussen de muur en de plaquette gebruikt als urinoir of andere zaken die het daglicht niet verdragen -wat een dergelijk monument onwaardig is. Ook bleek de achterliggende nooduitgang van de kerk moeilijk bereikbaar. "De plaquette is naar voren geplaatst en op pootjes gezet, zodat er geen narigheid meer achter het monument kan plaatsvinden", zegt De Korte. "Daardoor is ook de nooduitgang weer toegankelijk."

Kostenloos uitgevoerd door Bergse ondernemers

De verplaatsing van het monument heeft de gemeente geen cent gekost: de werkzaamheden zijn kostenloos uitgevoerd door een aantal Bergse ondernemers, waaronder bouwbedrijf De Kort en restauratieaannemer Cauwenborgh. Gepensioneerd aannemer Van Bergen-Henegouwen heeft als bouwcoördinator de werkzaamheden begeleid.