Het Markiezenhof in de steigers voor renovatie van minstens anderhalf jaar

BERGEN OP ZOOM – Dinsdag zijn de steigerbouwers begonnen, aan de voorzijde van het Markiezenhof. Het is de start van een flinke restauratie en groot onderhoud. Het hele stadspaleis wordt opgeknapt, ook binnen overigens.

Woordvoerster Sophie de Ripainsel van het Markiezenhof vertelt: "Het stond al een tijd op de planning en nu is het eindelijk zo ver. Eerst wordt de west-vleugel, de voorzijde, helemaal in ere hersteld. Daarna zijn de binnenplaatsen, de achterzijde en de Franse Tuin aan de beurt." De hele renovatie van het enorme pand gaat anderhalf tot mogelijk zelfs twee jaar in beslag nemen.

Niet gesloten, integendeel

Overigens hoeven mensen niet te vrezen dat het Markiezenhof minder open of toegankelijk zal zijn, stelt De Ripainsel gerust. Alle activiteiten als bijvoorbeeld ProefMei en de uitvoeringen van De Vierschaar gaan gewoon door en het gebouw blijft ook gewoon open, zowel het museum als de begane grond die sinds kort gratis toegankelijk is. "Sinds de laatste Vastenavend-expo is het Markiezenhof op de begane grond voor iedereen kosteloos toegankelijk en dat blijft zo", vertelt Sophie. "Je kunt als je wilt zelfs in de Franse Tuin je boterhammen komen opeten." Ook voor het museum zijn grote plannen maar daarover later meer.