Het staat zwart op wit: proza en poëzie vanuit het hart

Boeksamenstellers Jan van Wijk (links op de foto) en Jacques van Eekelen tonen de nieuwste bundel 'Het staat zwart op wit'. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Een bijzondere uitgave van het schrijverscollectief Spritaal ziet deze week het licht. De poëzie- en prozabundel 'Het staat zwart op wit' bevat werk van twaalf bekende en minder bekende Bergse schrijvers, zoals de volksdichter Ko van de Ketterij maar ook de oud-politica en maatschappelijk activiste Corry Damenen de uit Vlaanderen afkomstige Erika de Stercke. De 140 pagina's tellende bundel wordt zondag 24 november gepresenteerd in zaal Den Enghel en is daar dan ook te koop.

'Het staat zwart op Wit' is een bijzondere uitgave die de lezer een doorkijkje biedt naar het innerlijke leven van de schrijvers: hun ervaringen, hun drijfveren in het dagelijks leven, herinneringen aan gebeurtenissen die hun levens hebben gekleurd. Het staat allemaal geschreven in zwarte en witte woorden. De zwartgedrukte letters laten lezen wat er staat. Maar misschien nét zo betekenisvol is hetgeen wat tussen de regels door te lezen is, het ongeschrevene van het witte papier. Elke kleur in het boekwerk ontbreekt; afgezien van een felrode lijn, in de 'kleur van het hart', die de boektitel onderstreept.

Eigentijdse poëziebeweging

Spiritaal (een compositum van de begrippen 'spirit' en 'taal') is als 'eigentijdse poëziebeweging die podium geeft' een literair initiatief van Jan van Wijk en Jacques van Eekelen. Het tweetal heeft al eerder bundels uitgebracht die inmiddels zijn uitverkocht: de uitgaves 'Samen alleen' (augustus 2017) en 'We zijn het echt' (december 2018). De afgelopen zomer hebben Van Wijk en Van Eekelen hun plannen voor de derde bundel bekendgemaakt en daarop hebben de deelnemende auteurs gereageerd. Het resultaat is een indrukwekkende verzameling van persoonlijke bespiegelingen.

Voordrachten en signeersessie 24 november

De prijs van de nieuwste poëzie- en prozabundel valt mee: vijf euro per stuk. Daarmee is de bundel toegankelijk voor een breed publiek. Wie een exemplaar wil bemachtigen doet er goed aan om de boekpresentatie van zondag 24 november bij te wonen. De oplage is beperkt (200 stuks) en op = op. Tijdens de presentatie zijn er voordrachten uit de bundel en de deelnemende auteurs zijn aanwezig voor een signeersessie.

  • Zondag 24 november presenteert Spiritaal in zaal Den Enghel (Grote Markt 19) de nieuwste bundel 'Het staat zwart op wit'. Aanvang 15.00 uur. De bundel is die middag verkrijgbaar voor 5 euro per stuk en is nadien (voor zover voorradig) te koop bij boekhandel Van der Kreek in de Lievevrouwestraat. Auteurs: Marcel Elisen, Corry Damen, Erika de Stercke, Idia Imandt, Jacques van Eekelen, Arnoud Teppema, Shannon Kwakernaak, Sophie van Eekelen, Jan van Wijk, Angelina Huis, Elly van Tilborg, Ko van de Ketterij.