Hugo gaat het gevecht aan met MS en is oprecht geraakt door alle steun

BERGEN OP ZOOM – We kennen allemaal de situaties, soms van heel nabij, van mensen wiens leven ineens op z’n kop staat als ‘de diagnose’ er is. Mogelijk spreekt mede daarom het verhaal van Hugo Wolff en zijn gezin zo veel mensen aan. Hij heeft MS, wil heel graag voor een prijzige behandeling naar Rusland en krijgt daarbij veel ondersteuning en hulp, uit de meest onverwachte hoeken.

Hugo is 53 en heeft Multiple Sclerose. Voorheen was hij een actief sporter, werkzaam als beroepsmilitair en later als rechercheur bij de politie. Maar vooral is hij ook vader en echtgenoot. “Ik wil graag met mijn kinderen kunnen léven, en ravotten. Naar buiten kunnen en van m’n gezin genieten. Mede daarom heb ik besloten om voor de behandeling in Rusland te gaan. Die is zwaar, onder meer vanwege een heftige chemo, maar ik wil dat het aftakelen ophoudt.” Hij vertelt er opvallend positief en open over.

Het grote punt is dat de stamceltherapie die Hugo wil ondergaan niet in Nederland maar in Moskou wordt aangeboden. En er is flink wat geld mee gemoeid, om precies te zijn 65.000 euro. Om aan dat bedrag te komen krijgen Hugo en zijn gezien véél hulp, gecoördineerd via de Stichting Tot Hier En Niet Verder.

Volop initiatieven

“Het is enorm wat er allemaal wordt georganiseerd om geld op te halen”, vertelt de Bergenaar. “Wat overblijft gaat voor een volgende patiënt gebruikt worden. Echt overal pakken mensen acties op om geld op te halen. Mijn vrouw loopt zelf binnenkort in Breda mee met de KLM Urban Trail, in een damesteam dat zich laat sponsoren, maar er worden ook door anderen allerlei dingen georganiseerd. Binnenkort mag ik mee met Nozems on Tour, een club fanatiekelingen op allerlei soorten brommers die een tocht maakt en geld op gaat halen. Het is allemaal heel spontaan en hartverwarmend.”

Hij kan voorbeelden blijven geven, van mensen die ruim duizend euro ophaalden door heel veel oliebollen te bakken tot een buurmeisje dat besluit met flyers rond te gaan en zo een flink bedrag weet te verzamelen. “Het is overweldigend wat er gebeurt. En het mooie is: de stichting gaat ook hierna door. Geld dat we niet nodig hebben voor mijn behandeling wordt weer ingezet om een volgend iemand te helpen.”

Donaties en veel oprechte reacties

Natuurlijk wil en kan niet iedereen meedoen aan brommerritten, loopparcoursen en dat soort activiteiten. Dat hoeft ook niet, via de website van de stichting komen eveneens allerlei donaties binnen. Van een paar euro tot flinke bedragen ineens soms. Hugo: “Iedere bijdrage doet me goed. Ik krijg al die bedragen niet te zien maar de reacties die er bij staan wel en die zijn zo mooi en oprecht vaak. Van compleet onbekenden die zelf of in hun omgeving wat hebben meegemaakt bijvoorbeeld, of om andere redenen geraakt zijn door ons verhaal. Ook van voormalige defensie- en politiecollega’s die hele persoonlijke boodschappen meesturen. We worden af en toe zelfs op straat aangesproken door mensen die geraakt zijn door wat ons is overkomen.”

Of ie niet opziet tegen de behandeling? “Het kan best zwaar worden maar dat is het me waard. Als het maar verdere aftakeling weet tegen te houden en ik nog lang van en met m’n gezin kan genieten.” Wie daar op welke manier dan ook aan bij wil dragen kan het best de website bezoeken van de Stichting Tot Hier En Niet Verder. Wil je een bijdrage overmaken? Dat kan via deze pagina.