Huismans: gemeente moet helpende hand provincie aangrijpen

Raadslid Gertjan Huismans (fractie Punt): "Verouderd vastgoed is blok aan been van gemeente." (Tekst: Han Verbeem, foto: KijkopBergenopZoom.nl)

BERGEN OP ZOOM – De fractie Punt in de Bergse gemeenteraad wil, dat de raad en het college komende maand een besluit nemen over deelname aan 'Bewust Investeren'. Punt-raadslid Gertjan Huismans schrijft dit vandaag in een brief aan het college, naar aanleiding van een eerdere publicatie in KijkopBergenopZoom.nl over een nieuwe provinciale investeringsmaatregel. Daarbij neemt een investeringsmaatschappij van provincie en bankinstellingen verouderd gemeentelijk maatschappelijk vastgoed over om dit te verduurzamen. Vrijdag zal dit voorstel van gedeputeerde Erik van Merrienboer (PvdA) waarschijnlijk worden aangenomen door Provinciale Staten.

Het initiatief 'Bewust Investeren' heeft betrekking op verouderde maatschappelijke gebouwen in heel Brabant zoals sportzalen, wijkcentra, gemeenschapshuizen en andere panden met een maatschappelijk doel. Het verduurzamen is voor veel gemeenten financieel onhaalbaar. Via een erfpachtconstructie neemt de investeringsmaatschappij het vastgoed van Brabantse gemeenten over, om het na een duur van 30 tot 40 jaar weer terug te laten keren in gemeentelijk bezit. Met gemeenten zoals Oosterhout zouden al gevorderde gesprekken lopen over verduurzaming van maatschappelijk vastgoed via deze constructie. Huismans wil dat Bergen op Zoom dit voorbeeld volgt.

Strategische voorraad

Raadslid Huismans ziet met deze maatregel kansen voor de voorraad verhandelbaar vastgoed van de gemeente, die Bergen op Zoom 'een blok aan het been' zou zijn. "Deze voorraad is ooit strategisch verworven", aldus Huismans. "Omdat veel van deze panden niet meer voldoen aan de moderne eisen, stekt de provincie de gemeenten nu een helpende hand toe door het instellen van een fonds van 400 miljoen euro." Gezien de financiële malaise en schuldpositie van Bergen op Zoom "is het van urgent belang dat er snel gehandeld wordt om aanspraak te maken op deze regeling", zo benadrukt het raadslid. "Fractie Punt wil in de komende maand met de raad en college hierover besluiten nemen."