Hupkes luiden de feestdagen in

BERGEN OP ZOOM – Ze zijn er weer… de traditionele Hupkes. Bij diverse bakkerijen in Bergen op Zoom worden ze verkocht, vandaag op Sint Hubertusdag. Zo was het vanmorgen vroeg al druk bij banketbakkerij Stapelkamp aan de Steenbergsestraat, waar een tiental bezoekers stond te wachten op de allereerste Hupkes. Klokslag half negen kwam pastoor Verbeek langs om de rekken met broodjes in te zegenen. 

Vanuit het bekende geelkoperen wijwatervat sprenkelde de pastoor het wijwater over de broodjes heen. Aansluitend hield hij ten overstaan van de aanwezige klanten een korte lezing uit het evangelie van Lucas en sprak vervolgens het Onze Vader-uit. Met deze zegeningen was de protecollaire ceremonie voorbij en gingen de Hupkes-broodjes in de verkoop. Ze zijn er in diverse smaken, onder meer met anijs.

Hondsdolheid

De traditie van de Hupkes gaat terug tot in de Middeleeuwen. Hubertus is de katholieke heilige die onder anderen de schutspatroon is van de jagers. Deze goedheiligman werd aangeroepen voor een succesvolle jacht, maar ook om de jachthonden te beschermen tegen hondsdolheid. In enkele gevallen werden zelfs de honden gevoerd met de ingezegdende broodjes. Tegenwoordig worden de Hupkes vooral gekocht als lekkere broodjes die aansluiten bij een traditie die voor velen de start van de feestdagen inluidt. Want samen met Sinte Mèèrten en natuurlijk ook Sinterklaas is Hubertus een echte trakteer-heilige met een feestdag waarbij lekkernijen en zoetigheid worden uitgedeeld.