Indrukwekkend eerbetoon aan de vrijheid

(Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Zaterdagmiddag stond de Grote Markt geheel in het teken van de herdenking van 75 jaar bevrijding. Na de militaire eregroet van de Canadese regimenten was er een défilé met oude voertuigen en (muziek)gezelschappen van zowel militaire legeronderdelen als verenigingen uit West-Brabant. Ook vlogen enkele squadrons van historische vliegtuigen over. Het défilé is afgenomen door de drie burgemeesters van de Brabantse Wal, parade-inspecteur R. Bauer (Commandant der Strijdkrachten LADM) en Paradecommandant kolonel M. Kamstra (Commandant van de vliegbasis in Woensdrecht). 

Klokslag 15.00 werd de 'Slag om de Schelde'-vlag gehesen bij het Stadhuis, onder de klanken van de mars 'Helden van de Schelde'. Daarna volgde het luchdefilé van de Koninklijke Luchtmacht met zowel deelnemers uit Canada als Nederland. Ook na afloop van het defilé is de mars ten gehore gebracht. Voor de honderden bezoekers waren tribunes opgesteld aan de west- en zuidzijde van de Grote Markt. Ter hoogte van het stadhuis waren zitplaatsen voor de genodigden en veteranen.

Deelnemers deflié

De Canadese vertegenwoordigingen in het defilé waren: Lincoln & Welland Regiment, Color Party Royal Canedian Legion, South-Alberta Light Horse Regiment, Lake Superior Scottisch Regiment. De deelnemers uit Nederland:  Harmonie Oransje-Nassau, Veteranen West-Brabant en Zeeland, Inter Scaldis Pipes & Drums, Koninklijke Marine Squadron CER/ICMS, Reünie Orkest Artillerie Trompettercorps, Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, Fanfarekorps Nationale Reserve, Reünieorkest Regiment Van Heutsz, Koninklijke Luchtmacht (Woensdrecht), drumfanfare Odiles Rapid, de brandweer, loopvereniging De Wandelende Krabben, Wachtpost 13 XXXL, De Vierschaar (Supersum) en de Band of Liberation. Aansluitend volgde nog een parade van militaire voertuigen, voornamelijk historische tanks, terreinwagens en motoren. Ter hoogte van hotel De Draak was de replica van de Sherman-tank opgesteld.

Video: De officiële start om 15.00 op de Grote Markt, met militair ceremonieel.

Video: Deze brandweerwagen uit 1946 is van vlak ná de oorlog en tot 1972 in gebruik bij de Bergse brandweer. Tegenwoordig rijdt het antieke voertuig alleen nog mee met optochten.

Video: En daar zijn ze dan… de muzikanten van het gezelschap Wachtpost 13 XXL, gekleed in de mode van de jaren '40!