Internationale carrière voor Bergse acteur Willy Michielsen

In z'n vrije tijd en achter de schermen kan Willy Michielsen het prima vinden met de Smurfen. In zijn rol als Gargamel is dat heel anders… (foto/tekst: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Bergenaar Willy Michielsen is aan een nieuw en spannend hoofdstuk begonnen in zijn loopbaan als acteur. Binnenkort vertrekt hij naar Doha, de hoofdstad van Qatar, om daar in de internationale musical over de Smurfen te spelen. En daar gaat het niet bij blijven.

Vorig jaar werd Willy gevraagd om de rol van Gargamel te vertolken in de Nederlandstalige versie van de musical over de blauwe kindervrienden, die ook in België werd opgevoerd. Hij ziet het als het begin van een nieuwe fase in zijn leven als performer. “Ik mocht mijn eigen invulling geven aan het spelen van dit karakter, als ik me maar aan het script en de letterlijke tekst hield. Dat viel dus niet alleen bij het publiek erg goed.”

'Hekel aan Gargamel'

Willy is zelf als kind altijd groot fan geweest van de Smurfen. “Ik keek altijd en oh wat had ik een hekel aan Gargamel. Maar als rol is die figuur fantastisch! Een heerlijke mix van een lach en een traan. Soms is dat valse mannetje zelfs heel zielig en echt slim is ie ook al niet. Wel sluw en met heel veel  gemene trucjes. Een heerlijke karikaturale rol.” Wie Michielsen ooit in het Bergse klank- en lichtspel 'Huiveren in het Hof' de rol van Dracula zag spelen, herkent daarvan wel iets in hoe de grote vijand van het Smurfenvolk het toneel beheerst. Voor de Nederlandse editie van de internationale show was een Australische choreografe ingevlogen en die was meteen weg van de wijze waarop de Bergenaar dit speelt.

Engelstalig

Tijdens een uitvoering in België kwam vanuit Londen de regisseur kijken. Die sprak Willy na de voorstelling aan en wilde weten of hij de rol ook elders, in het Engels, wilde spelen. “Hoefde ik niet lang over na te denken”, vertelt de acteur met een grijns. Half juli vertrekt hij dus naar Qatar, voor ongeveer een week. “We gaan eerst een paar dagen repeteren en dan twee keer per dag de show opvoeren, in een gigantisch groot theater. Een heerlijk avontuur.”

Nu is dus teksten stampen geblazen, in het Engels. Gargamel is een dagelijks deel van z’n leven momenteel. “Soms is ie er ineens, ook als er anderen bij zijn. Dan ga ik met die stem reageren op wat er om me heen gebeurt, zelfs in het café. Sommige mensen worden dan helemaal gek van me”, klinkt het lachend. Daarna, serieus ineens: “Het heeft wel een flinke impact op je leven hoor. Natuurlijk vind ik het prachtig maar in veertig dagen zo’n rol ik het Engels erin krijgen, voor een wereldproductie als dit… Het is best spannend allemaal. Gelukkig krijg ik heel veel felicitaties, zowel van mensen om me heen als van vakgenoten. Dat doet me enorm goed.”

‘Ik blijf een Bergenaar’

Ondanks zijn steeds internationaler wordende carrière peinst Willy niet over verhuizen. “Ik voel me hier thuis. Mijn vrienden wonen hier, mijn moeder ook. Bovendien speel ik zowel geregeld in Nederland als in België, dus dit ligt voor mij heel centraal.” Waar mogelijk probeert ie zelfs nog wel eens aan te haken bij lokale optredens, zoals bij Tusse de Schuifdeure. “En ik zoek zo veel mogelijk mijn ouwe klupke op, Het Gezellentoneel. Meespelen is vaak lastig te combineren maar meedenken en even bijpraten doe ik zo veel mogelijk.” Dat zou de komende jaren nog wel eens lastiger kunnen worden. De producenten van De Smurfen hebben al gevraagd of hij ook elders in wereld de rol van Gargamel wil wegzetten. Er wordt zelfs al gedacht aan een vervolg op deze productie.