Jeugd gezocht voor lichtjes op oorlogsgraven 2019

BERGEN OP ZOOM – In 2018 presenteerde het ‘Lichtjes op de oorlogsgraven’ initiatief zich voor de eerste keer in Bergen op zoom. Op kerstavond werden bij alle oorlogsgraven op zowel de Canadese als de Engelse begraafplaats kaarsjes geplaatst. Dat krijgt zeker een vervolg en de organisatoren willen er graag nog meer jongeren bij betrekken.

De voorbereidingen zijn al in volle gang. De draaiboeken worden op dit moment aangepast en er vinden al weer gesprekken plaats met een flink aantal organisaties dat hun medewerking heeft toegezegd. Eén ding wordt, als het aan de mensen achter het initiatief ligt, in ieder geval anders. Ze willen er massaal jeugd een rol in gaan geven, om ook hen het belang in te laten zien van herdenken en te wijzen op het immense verhaal achter al die namen op de grafstenen.

Niet vanzelfsprekend

“Voor onze vrijheid is heel hard gestreden”, schrijft Joris Völker namens de organisatie. Zo vanzelfsprekend is die dus niet, stelt hij. Daarom wordt nu contact gezocht met scholen in Bergen op zoom, Halsteren en omstreken en ook hier hebben de eerste gesprekken plaatsgevonden. Zo wordt echter niet alle jeugd bereikt en daarom bij deze een oproep. Jongeren die zelf het belang inzien van de bijzondere actie kunnen zich per e-mail melden en krijgen zeker een rol bij de komende editie. De organisatie hoopt op kerstavond toch zeker weer 750 mensen op de been te krijgen.