Jeugdraad bezorgd over verdwijnen buslijnen

BERGEN OP ZOOM – Arriva kondigde enige tijd geleden aan bijna alle buslijnen in de gemeente Bergen op Zoom te willen schrappen. Er word te weinig gebruik van gemaakt om ze rendabel te houden. Inwoners moeten zich voortaan zien te redden met buurtbussen, deelauto’s en ter beschikking gestelde fietsen.

Het plan viel nergens goed en daar is de Jeugdraad dus geen uitzondering op, melden voorzitter Rick van der Burgt, Ellis Nederveen en Mika van den Berg. Ze schrijven het college aan over hun zorgen over het verdwijnen van de buslijnen 22 en 23. Jongeren zouden regelmatig gebruik van deze lijnen maken om naar school of hun werk te gaan. Daarnaast denkt de Jeugdraad niet alleen aan eigen belangen. De brief haalt tevens aan dat het voor ouderen van belang is dat er een goede busverbinding blijft.

Onpraktisch

Het voorgestelde initiatief, met flexbussen, deeltaxi’s, deelauto’s en deelfietsen, is volgens Van der Burgt, Nederveen en Van den Berg zeer onpraktisch. Ze voorzien bijvoorbeeld problemen bij het stallen van de fietsen maar vragen zich eveneens af of ooit rendabel kan zijn, onder meer vanwege de beveiliging en het terugbrengen van die rijwielen. Het risico is groot dat ze uiteindelijk overal en nergens staan maar niet op de plaatsen waar ze nodig zijn.

Veel te duur

Ook het een half uur vooraf moeten reserveren van deeltaxi’s en deelauto’s komt scholieren niet ten goede, concludeert de Jeugdraad. Er vallen nogal eens lessen uit bijvoorbeeld en dat is niet vooraf te plannen. Het is echt niet zo dat er dan ouders klaar staan, die hebben ook werk, eigen bezigheden of helemaal geen vervoer paraat.

Daarnaast zijn er grote zorgen over de kosten van de ritten, die voor jongeren veel te hoog zijn. Als het plan toch doorgaat moeten die tarieven echt lager, stellen de broefschrijvers. Ze doen een beroep op de stadsbestuurders om het busvervoer te behouden of, als dat écht niet lukt, in ieder geval wat aan de tarieven te doen.

Afbeelding: Free-Photos / Pixabay