Jongeren van WiBoZ krijgen de sleutels van hun nieuwe thuis

BERGEN OP ZOOM – Voor de 21  bewoners van WiBoZ, de woonflat aan de Blauwe Schuit voor jongeren met een verstandelijke beperking, kwam zaterdagmorgen het langverwachte moment. Zij kregen de sleutels van hun nieuwe woningen. De sleuteloverdracht is voor hen méér dan alleen het ondertekenen van een formulier. Die sleutel opent ook de deur naar een toekomst van zelfstandig wonen, onder begeleiding en met de benodigde zorg. Want het wooncomplex biedt ruimte aan zowel jongeren die zelfstandig kunnen wonen als bewoners die intensievere zorg nodig hebben.

Voorzitter Henk de Rooij van WiBoZ, vader van één van de bewoners, is trots op het resultaat. "Een jaar geleden is de eerste paal van het gebouw de grond ingegaan en nu is het zover: dit wordt hun nieuwe thuis." De woningen zijn bijna gereed, voor een tweetal appartementen moet de voordeur nog aangapast worden met een automatische openingsknop. Ook de binnenafwerking van de algemene ruimtes is nog niet voltooid. Maar als alles binnenkort écht af is, volgt de feestelijke opening. De sleuteloverdracht van zaterdag is vooral een intern moment voor de direct betrokkenen en hun ouders, familieleden en begeleiders.

Officieel moment

Het gaat allemaal heel officieel. Eén voor één worden de toekomstige bewoners naar voren geroepen door De Rooij, om een formulier te ondertekenen waarna ze hun sleutel krijgen. Bestuurslid Ad van der Wegen treedt daarbij op als ceremoniemeester, en vertelt de aanwezigen iets over de achtergrond van de betreffende bewoners. Een aantal van hen werkt in lunchrooms in de binnenstad zoals Brownies & Downies en Gewoon bij Sjuul.

Best wel spannend

Voor een enkeling is het overhandigingsmoment best wel spannend, maar met steun van elkaar komt het allemaal toch nog goed. Er wordt veel gelachen, er zijn speeches en zowaar heft één van de jongeren de Marseillaise aan. De hele zaal zingt het Franse volkslied met hem mee. En dan is er nog een feestelijk moment waarop de (alcoholvrije) glazen met bubbels worden geserveerd. Met een gezamenlijk 'proost' is dan éindelijk het moment daar waar de bewoners én hun familie zo lang naar hebben uitgekeken. De oplevering van een eigen woonvoorziening… samen voor elkaar.

Groepsfoto: Dick Westerhof