Jim Bernaards brengt Bergse familiegeschiedenis in beeld

BERGEN OP ZOOM – Vaak vinden genealogen het vooral leuk om stambomen zo compleet mogelijk te krijgen. Voor Jim Bernaards is dat niet genoeg, hij wil het verhaal van en achter die mensen weten. Op zijn website is een indrukwekkende familiegeschiedenis aan het ontstaan, die ook veel over het vroegere Bergen op Zoom vertelt.

Wie wist dat 'De kaai' tot ver in de 20e eeuw dé protestantse wijk was van Bergen op Zoom en dat in de Dubbelstraat juist een mix van protestante pottenbakkers en katholieke hoveniers woonde? Jim houdt een website bij die vol staat met dit soort geschiedkundige weetjes. Hij ontdekt ze door te spitten in zijn familiegeschiedenis.

Geen saaie stamboom

Jim is geen onbekend gezicht in de stad, Hij is voorzitter van de Jeugdraad, werkt bij de Ierse pub en is scoutingleider bij Petrus Paulus. Zijn fascinatie voor algemene geschiedenis zat er al van jongs af aan in en na een gesprek met zijn overgrootoma ontstond de basis voor een nieuwe hobby. De genealoog vertelt: "Ik wil het alleen niet laten bij een saaie stamboom met namen en jaartallen. Het zijn juist de verhalen die me interesseren."

Hij ging verder spitten in de Bergse archieven en zijn opa wist ook nog het nodige aan te vullen. Al snel echter belandde Jim ook over de stads- en zelfs landsgrenzen: "Ik heb voorouders uit bijvoorbeeld Friesland en Zwitserland, maar er was ook een Cornelis van Ginneken die nog een onderscheiding kreeg van de opvolger van Napoleon. Dat was omdat hij tegen de Russen had gevochten en door hen gevangen was geweest. De beste man heeft daarna helaas een redelijk armzalig leven gekend."

Veel mensen kennen hun achtergrond niet

Al die verhalen tekent Jim op. Ze belanden op zijn website, mét afbeeldingen, kopieën van documenten en natuurlijk tevens stamboominformatie en overzichten. Waarom die site? "Ik vind het leuk die verhalen te delen. Het valt me op dat veel mensen weinig weten van hun achtergrond en de geschiedenis, ook lokaal. Ik vind het leuk om te kijken hoe dat verleden impact had op mijn voorouders en daardoor dus ook op hoe wij nu leven. Hopelijk inspireert het anderen om zich daar eens wat meer bewust van te worden."

De ontdekkingsreis leverde Jim niet alleen veel informatie op maar tevens nieuwe internationale contacten; "Ik kwam er achter dat er voorouders met de naam Withagen naar Amerika zijn vertrokken en heb er leuke Facebookvrienden uit The States aan overgehouden. De grap is dat ik die echt uit heb moeten leggen dat we ook in Bergen op Zoom niet meer op klompen lopen en tussen de molens en tulpen wonen."

Meer weten over het vroegere Bergen op Zoom en een aantal Bergse families? www.stamboombernaards.nl

Tekst en foto's: Hans-Jorg van Broekhoven / screenshot website Jim Bernaards