Jonge Bergenaar maakt internationaal furore met eigen sieraden en mode

BERGEN OP ZOOM – Wesley Günter werd geboren in Woensdrecht maar woont al zo'n acht jaar in Bergen op Zoom. Hij werkt er als lasser bij BOZ Group en eigenlijk ontstond hier ook de basis voor zijn carrière als ontwerper van mode, accessoires en sieraden. Wat begon als hobby heeft er inmiddels toe geleid dat internationale bedrijven en celebrities hem vragen om voor ze te ontwerpen.

Bij een ontmoeting met Wesley doet werkelijk niets aan hem je denken aan een gevierd designer. Hij is heel nuchter over het succes en absoluut niet bezig met de status die voor velen aan het modewereldje hangt. Zijn drive is simpel: mooie dingen maken, vooralsnog vooral sieraden en accessoires als brillen en caps, maar daar gaat het wat hem betreft niet bij blijven.

Wesley vertelt: "Het begon op m'n werk. Bij metaalbewerking blijven wel eens kleine stukjes plaatwerk over en ik begon daar vormen, patronen in te zien. Ik was lasser en besloot er eens wat mee te gaan doen. Van die fragmenten maakte ik kleine objecten en dat smaakte naar meer. Ik ben me gaan verdiepen in het 3D ontwerpen en printen daarvan, om daarmee eigen sieraden te kunnen creëren." Op internet vond hij het internationale platform Shapeways. Hier kan in principe iedereen ontwerpen aanbieden. Geïnteresseerden bestellen die via de site en pas dan wordt het item ook geprint en geleverd.

Today Show

De ontwerpen van Wesley vielen al snel op, zodanig zelfs dat Shapeways ze liet zien in de NBC Today Show. Wesley's label FabMe werd ineens een internationale naam en daar bleef het niet bij. Zijn sieraden zijn door Shapeways ook opgenomen in de nieuwe selectie voor de kerstdagen en er melden zich geregeld grote sites als Amazon, die zijn sieraden eveneens willen gaan verkopen. "Ik ben daar nog niet op ingegaan", vertelt de ontwerper. "Het kost veel tijd om al die webshops bij te houden en vooralsnog doe ik dit er maar bij."

Melissa B

Wesley steekt z'n tijd liever in nieuwe creatieve ideeën, laat hij weten. Niet alleen groeit zijn sieradenlijn maar er komen ook ontwerpen bij voor kledingprints en andere mode; "Ik ga zelfs jurken ontwerpen die helemaal geprint worden. En daarna zijn er nog andere plannen genoeg!" Via internet kwam hij ook in contact met de New Yorkse zangeres Melissa B, die tot de snel rijzende sterren gerekend mag worden. Voor de artieste is hij accessoires voor haar outfit aan het ontwerpen maar ook items die fans online en bij concerten kunnen kopen. Hij laat een bril zien waar fans hun naam in konden laten zetten en waar natuurlijk ook die van de zangeres in staat.

Werk genoeg dus, en nog veel meer plannen. Het kost veel tijd maar levert ook heel veel op. Wesley: "Ik zie het echt als een verrijking van mijn leven. Je doet zo veel mooie ervaringen op en leert heel veel bijzondere mensen kennen. Dat was me als ik alleen was blijven lassen nooit overkomen. De grootste kick nu? Als internationale bloggers en kunstenaars je foto's sturen waar jouw creaties op staan. Die voor de toekomst? Misschien wel mijn eigen kantoor laten printen. Mét drones, das een kwestie van tijd."

Klik hier voor de website.

Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven

Foto's: FabMe / Hans-Jorg van Broekhoven