‘Kasseien’ brengt totaaltheater over de Hel van het Noorden

De cast van 'Kasseien' snijdt de taart aan, tijdens de perspresentatie. Zaterdag 27 september is de premiére in De Maagd, aanvang 20.00 uur. (Tekst en foto Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Een primeur voor Bergen op Zoom! Zaterdag 27 september speelt in theater De Maagd de voorstelling 'Kasseien', een productie van Diemer van Wijk naar het gelijknamige boek van John van Ierland. Het is de eerste keer dat er een wielertheaterspecial op Bergse bodem wordt gehouden, waarbij de bezoeker opgaat in het wielergevoel van de jaren '60 en '70. Centraal staat daarbij de wielerklassieker Parijs-Roubaix en vooral het deel over de Vlaamse kasseienwegen, dat bekend staat als de Hel van het Noorden. Woensdagmiddag was de perspresentatie, waarbij zowel Van Ierland maar ook oud-profwielrenner Jacques Hanegraaf vertelden over De Hel. Volgens Hanegraaf is een kasseienrit net als het leven zelf. "Rijden over kasseien is het mooiste wat er is, maar het kan ook je ergste vijand zijn als het tegen zit."

Het belooft een indrukwekkende theatervoorstelling te worden. Historische fietsen, wielershirts van de afgelopen decennia, strobalen, dranghekken en zelfs een ploegleiderswagen staan op het toneel. Muziek en bewegende beelden op de achtergrond maken het plaatje compleet: we wanen ons even terug in de hoogtijdagen van de wielerklassiekers, met racefietsen op de dunne bandjes en ouderwetse dérailleurs met schakelingen op het frame. De voorstelling vertelt het verhaal van Freek, een volksjongen uit de Amsterdamse Jordaan van de jaren '50. Na een roerige jeugd leert hij het stratenmakersvak, een beroep waarin voor Freek een glanzende toekomst lijkt weggelegd. Maar het is niet wat hij zoekt en wat hij wil. Uiteindelijk gooit Freek het roer om en kiest voor de fiets. Daarbij komen ook de nodige liefdesperikelen om de hoek kijken… en Parijs-Roubaix. Wie méér wil weten bezoekt natuurlijk het best de voorstelling zelf. Reserveren kan bij schouwburg De Maagd.

  • De cast van 'Kasseien' bestaat uit o.a.: Koen van Dongen (Freek), Isabelle Dencher (Anna), George Stander (Henny), Bianca van den Belt (Charlotte), Johan van der Velde, Cees Bal, Jacques Hanegraaf. Script: John van Ierland, regie: Diemer van Wijk. Muziek: Erwin Leijs, piano; Cees Simons, accordeon; Jeroen Dur, drums; Kees van Eijck, bas. Meer info: www.demaagd.nl