Kelder muziekkiosk Paradeplaats eindelijk verhuurd

De muziekkiosk tijdens een optreden van harmonie Kolpings Zonen in 2015. De onderliggende kelder wordt verhuurd en ingericht als lesruimte voor zanglessen. (archieffoto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Na jarenlange leegstand krijgt de kelder onder de gemeentelijke muziekkiosk op de Paradeplaats een nieuwe bestemming als lesruimte voor zanglessen. Dat bevestigt wethouder Evert Weys. De huur betreft alleen het ondergrondse gedeelte van de muziekkiosk; het podium onder de overkapping behoudt de openbare functie en blijft met name in de zomermaanden in gebruik voor optredens van blaaskapellen en andere muzikale acts.

De nieuwe bestemming sluit mooi aan op de muzikale functie van het gebouw, aldus Weyts. De muziekkiosk is in de huidige vorm een reconstructie van de originele kiosk uit de 19e eeuw. Deze behoorde van oorsprong bij het vroegere Thalia-gebouw. Na de sloop van Thalia diende de oude kiosk lange tijd als opslag voor goederen van een wekelijkse rommelmarkt die op de Parade werd gehouden.

Toegankelijkheid

Vijftien jaar geleden is bij de herinrichting van het gebied de oude kiosk gesloopt en enkele tientallen meters verderop herbouwd, met gebruikmaking van oude onderdelen. De onderliggende moderne kelder is ingericht als kantoorruimte en stond lange tijd te huur. Wel was er korte tijd een theaterschool in gevestigd en diende de kelder nog als tijdelijke redactieruimte van BN/DeStem. Volgens wethouder Weys is de huidige huurder een "beginnende zanglerares die in de directe nabijheid van de kiosk woont en hier haar zanglessen gaat geven." 

UPDATE: Inmiddels weten we op de redactie iets meer. De 'beginnende zanglerares' is Marjon Strijk, die weliswaar hier pas begint met deze lessen maar als sopraanzangeres een behoorlijke naam is in de muziekwereld.