Klaar voor een nieuw G-team, mede dankzij Sportloket Aangepast Sporten

BERGEN OP ZOOM – Het aanbieden van sport aan mensen met een lichamelijke beperking is al jaren mogelijk. De samenleving vindt het van groot belang dat iedereen de kans krijgt om te bewegen. Middels het sportloket krijgen aangesloten sportverenigingen een extra financiële impuls om aangepast sporten beter mogelijk te maken voor de doelgroep: mensen met een verstandelijke beperking of met gedragsproblematiek.

Door: Mireille Hoetelmans

We spraken Nina Faas van Hockeyvereniging Tempo, een club waar al zeker 17 jaar met een LG-team getraind en gespeeld wordt. Nina Faas is hulptrainer en oprichtster van het aankomende G-team. Door haar werk in de gehandicaptenzorg weet zij heel goed wat er gevraagd wordt bij het sport en spel aanbod . Het LG-team speelt op een kleiner veld en met aangepaste spelregels, waar bijvoorbeeld de term ‘beschermde’ speler een goed voorbeeld van is. Deze speler mag 10 stappen met de bal aan de stick lopen alvorens deze afgegeven dient te worden. Binnen dit bestaande team spelen al twee G-sporters. Zij kunnen goed mee maar toch wil MHC Tempo graag een geheel nieuw G-team oprichten.

Een verrijking

“Voor het hele gebied tussen Goes en Oosterhout kan Tempo de ruimte en expertise bieden voor een nieuw G-team”, vertelt Nina enthousiast. “Door de extra ondersteuning vanuit de gemeente, middels het Sportloket Aangepast Sporten Onbeperkt Sportief-West, kunnen we sporten voor G-sporters een flinke stimulans geven.” Nina vertelt verder dat met clinics op scholen en tijdens dagbestedingen al de eerste kennismaking met de hockeysport tot stand komt. “Echter, het echte spel in teamverband is natuurlijk de leukste ervaring. Spelplezier staat altijd voorop. Daarnaast ontstaan er hele leuke sociale contacten, die ook naast de training je leven verrijken”, aldus Nina. “Binnen onze vereniging wordt iedere sporter volledig opgenomen en wordt niemand als een buitenbeentje beschouwd. Wij hopen voldoende aanmeldingen voor ons nieuwe G-team te ontvangen, onze club is er klaar voor.”

Foto's: Mireille Hoetelmans