Kornee van Terheijden wint finale TopCoach 2020

BERGEN OP ZOOM – Leerlingenbegeleider Kornee van Terheijden uit Bergen op Zoom is gisteren – woendag 4 november – uitgeroepen tot TopCoach van het Jaar 2020 in de categorie MKB. De ondernemer en praktijkinstructeur van Van Terheijden Groep krijgt een bekertrofee en een geldbedrag van 2.500 euro dat hij mag besteden aan zijn begeleidingswerk. Met de strijd om de titel TopCoach huldigt de technische installatiebranche de beste praktijk- en leerlingenbegeleiders in Nederland.

De Bergenaar heeft leerlingen onder zijn vleugels in de leeftijd van 16 tot 20 jaar. De jongeren volgen een beroepsbegeleidend leerwerktraject (bbl). Ze werken bij een installatiebedrijf om daar het installatie vak te leren. Bij Van Terheijden Groep worden ze in hun leerproces ondersteund door de baas zelf. De ondernemer leert zijn leerlingen in de praktijk de fijne kneepjes van de riooltechniek. Daarnaast treedt hij ook op als mentor en vertrouwenspersoon van zijn leerlingen.

Zelf ontdekken

Van Terheijden staat bij zijn leerlingen bekend als een fijne instructeur en een goede baas om mee te werken. Leerling Lars van Laar vindt zijn leermeester vooral iemand die zijn leerlingen graag zelf laat ontdekken. “Kornee geeft veel verantwoordelijkheid aan zijn leerlingen en dat geeft zelfvertrouwen.”

De jury is tijdens de selectieprocedure hetzelfde opgevallen. In het juryrapport schrijven de juryleden over Van Terheijden dit: “Kornee laat met zijn manier van begeleiden zien wat er gebeurt als je mensen een kans geeft. Hij ziet het beste in de mens en doet er alles aan om ‘willen’ om te zetten in ‘kunnen’.”

Voorgedragen

Van Terheijden is gekozen uit 21 finalisten die zijn voorgedragen door leerlingen, collega’s en werkgevers. Hij deelt het erepodium met twee andere finalisten. De Zaandammer Engin Kuruahmet van Engie Infra & Mobility heeft de eretitel op zijn naam gezet in de categorie Grootbedrijf. De bekertrofee voor de categorie Opleidingsbedrijf gaat naar de Haarlemmer Martijn Blaauwbroek van IW Noord-Holland.

De TopCoach van het Jaar-verkiezingen worden sinds 2016 georganiseerd door ‘Wij Techniek’, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. Wij Techniek-directeur Sven Asijee onderstreept het belang van goede opleiders voor het vak. “De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn. Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal. Ze vormen de vaak nog jonge instromers niet alleen tot vaklieden. Ze helpen ook bij hun persoonlijke vorming. Alle leerlingen die de coaches zo over de streep helpen, zijn voor de sector een aanwinst.”

Ontwikkeling

‘Wij techniek’ is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het technisch installatiebedrijf. De organisatie helpt professionals en bedrijven in de sector bij ontwikkeling. Ze doet dat onder meer door het delen van expertise en het geven van praktische ondersteuning.