Kunstcollectief SynapsZ sluit met Voilà Homm’age-project aan Grote Drie af

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Een naslagwerk over een eerbetoonstelling in plaats van een catalogus. Je zou het typerend voor kunstenaarscollectief SynapsZ kunnen noemen. Dat deed burgemeester Frank Petter dan ook toen hij zaterdagmiddag in de Hofzaal van Het Markiezenhof het eerste exemplaar van Voilà in ontvangst nam.

"SynapsZ is een beetje tegendraads, een beetje eigenwijs", aldus de Bergse burgervader. Voilà is een 56 pagina tellende terugblik op het Homm’age à Trois-project van SynapsZ en eerdere activiteiten van dit kunstcollectief.

Van begin september tot en met begin december vorig jaar eerde SynapsZ de drie Bergse kunstenaars Joop Mijsbergen, Jan Wessendorp en wijlen Fons Gieles met een expositie in het Markiezenhof en tal van verdiepende flankerende activiteiten. “Waarom? Omdat de Grote Drie en hun werk zowel artistiek als qua maatschappelijke betekenis voor ons inspiratiebronnen waren en nog steeds zijn”, aldus SynapsZ-voorzitter Jan Slokkers. Met eigen werken reageerden de SynapsZ’ers tijdens de eerbetoonstelling op hun voorbeelden. SynapsZ-kunstenares Petra Kwaadgras heeft teksten en foto’s in Voilà op dynamische wijze fraai vormgegeven. 

VOILÀ is binnenkort verkrijgbaar bij een van de boekhandels of via e-mail te bestellen bij de makers.

Foto's: Richard de Weerd (SynapsZ)