Kunstenaar Rinus Bouwmeester (79): ‘Uniek om de paus te zien’

Eerste foto: Metaalkunstenaar Rinus Bouwmeester in de Gertrudiskerk, met vlak achter hem de kerkelijke staf met het door hem gemaakte geloof-hoop-liefde symbool. (Foto: Han Verbeem). Op de volgende foto: de Kroonjuwelen vlak vóór de zegening door paus Fransiscus in het Vaticaan (Foto: Lievevrouweparochie BoZ)

BERGEN OP ZOOM / OUDENBOSCH – Voor metaalkunstenaar Rinus Bouwmeester was het letterlijk de kroon op zijn werk: vorige week mocht hij, mét zijn familie, meegaan naar Rome voor de inzegening van de Kroonjuwelen van de Maria Ommegang. Woensdag was pastoor Paul Verbeek op audiëntie bij paus Fransiscus en is de pauselijke zegening over de Bergse Kroonjuwelen uitgesproken. Ook Rinus was als toeschouwer aanwezig. Het was heel bijzonder om mee te maken, zo vertelt hij achteraf.

Ruim twee jaar was Rinus Bouwmeester bezig met de vervaardiging van de zogeheten 'Kroonjuwelen' voor de Maria Ommegang: de sierraden van het Mariabeeld-met-Christuskind, dat elk jaar met de dankstoet wordt meegedragen door de Bergse binnenstad. Géén echt zilver en goud, maar geelkoper en roestvrij staal zijn gebruikt voor de kronen, palmtak, rijksappel en scepter. "Dat is de soberheid die past bij het karakter van de Maria Ommegang," legt Rinus uit. De audiëntie in Rome was kort en bondig, vertelt hij: pastoor Verbeek legde de Kroonjuwelen op een kussen neer, waarop paus Fransiscus de zegen uitsprak. Tijd om de paus te spreken verder was er niet, want die had het erg druk: "Woensdag is zijn vaste audiëntiedag." 

Ervaren kunstenaar en metaalbewerker

Rinus Bouwmeester is een warm en hartelijk mens, en vooral zeer bescheiden. Hij is een zeer ervaren metaalbewerker en met zijn 79 levensjaren (jaargang 1937) heeft Rinus al talloze werkstukken gemaakt. Vanuit zijn beroep ontwikkelde hij zijn creatieve en artisiteke talenten. "Vroeger had ik een metaalbewerkingsbedrijf in Oudenbosch. Gaandeweg heb ik mij in mijn vrije tijd toegelegd op kerkelijke werkstukken", vertelt de kunstenaar. Zo heeft hij metalen schildjes gemaakt voor de Vincentiusvereniging in zijn woonplaats. En ook in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom zijn diverse objecten van zijn hand te vinden: zoals de kerkelijke staf die in de eredienst wordt gebruikt. Daarnaast heeft hij een aantal bronzen altaarkandelaars gerestaureerd en van nieuwe kaarsenhouders voorzien. 

Samenwerking met parochie

De samenwerking met pastoor Verbeek gaat zo'n twintig jaar terug toen deze nog pastoor van Oudenbosch was. De vervaardiging van de Kroonjuwelen is in nauw overleg met de parochie tot stand gekomen, vertelt Rinus. "Pastoor Verbeek heeft het ontwerp aangeleverd, met het wapen van Bergen op Zoom in de kroon van Maria." En ook al zijn er geen écht zilver en goud gebruikt -dat zou bovendien érg kostbaar zijn geworden; tóch hebben de Kroonjuwelen een kostbare en waardige uistraling. De metalen zijn ook op een speciale manier bewerkt dat het nét echt lijkt: "Het messing is met een vernislaag bewerkt zodat het niet donker wordt of verkleurt". En dat is nodig, want het Mariabeeld wordt tijdens de jaarlijkse Maria Ommegang in juni in de open lucht door de binnenstad gedragen, door weer en wind. Volgend jaar zullen de ingezegdende Kroonjuwelen voor het eerst in de Ommegang worden meegedragen: dat is op zondag 25 juni 2017.