Stemmen om Markiezenhof toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden

BERGEN OP ZOOM – Isebel Kemp is één van de negen jong afgestudeerde mensen die als oproepkracht in het Markiezenhof werken. Toen ze aan de balie een blinde bezoekster kreeg die graag ook eens een goede indruk van het stadspaleis en de expo's kreeg, moest ze deze dame teleurstellen. Dat zette Isebel aan het denken. Het leidde tot een voorstel dat nu wellicht in aanmerking komt voor een stimuleringsprijs, mits het idee voldoende stemmen krijgt.

De mogelijkheden voor blinden en slechtzienden in het Markiezenhof zijn nu nog heel beperkt: geen audiotour, geen aagepaste rondleiding (tenzij op afspraak) en geen teksten in braille. Samen met Markiezenhof conservator Johanna Jacobs heeft Isebel daarom een plan verder uitgewerkt en ingediend bij de RAAK stimuleringsprijs. Nederlandse musea die nog geen specifiek programma hebben voor mensen met een visuele beperking worden uitgenodigd mee te dingen naar deze jaarlijkse prijs, die dit jaar uitgereikt wordt op 17 november. Het is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon.

Positief ontvangen

Isebel heeft als voorstel ingediend om de aanstaande zilvertentoonstelling voor blinden en slechtzienden tastbaar te maken, onder meer met zilveren voorwerpen die aangeraakt mogen worden en met reliëftekeningen. Tevens wil ze audiofragmenten beschikbaar maken voor blinden en slechtzienden. Het idee kon op goedkeuring rekenen want van de 13 inzendingen zit Het Markiezenhof in de finale, samen met het Archeon en Museum Beelden aan Zee.

Oproep: stem op het Markiezenhof!

De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door bezoekers van de website www.raakstimuleringsprijs.nl. Daarom roepen Isebel, conservator Johanna en het Markiezenhof iedereen op naar die site te gaan en op dit plan te stemmen. Als het plan wint kunnen er voorzieningen komen voor deze doelgroep, en inzichten die ook na de expositie hun waarde houden. Omdat de prijs wordt uitgereikt door minister Bussemakers, in het Van Abbemuseum, levert winnen bovendien de nodige reclame op voor het Markiezenhof en Bergen op Zoom.