‘Kunstwerk geluidsscherm moet tegen een stootje kunnen’

BERGEN OP ZOOM Het nieuwe kunstwerk aan het scherm op de Halsterseweg moet vooral hufterproof worden en tegen een stootje kunnen. Dat stelde wethouder Yvonne Kammeijer vanmiddag bij een wijkrondgang in Noordgeest. Op uitnodiging van de wijkcommssie maakte ze een rondleiding, waarbij buurtbewoner en activist Lucas Janssen de plannen voor het toekomstige scherm-kunstwerk toelichtte.

Al sinds de afsluiting van de Halsterseweg in de jaren '90 zijn de meningen over het 'semi-permanente' geluiddscherm verdeeld. Buurtbewoners pleiten voor behoud van het scherm, ook nu het snelverkeer via de nieuwe A4 wordt omgeleid en de weg in theorie weer open kan. Lucas Janssen bewoont een herenhuis aan de Halsterseweg. Vanaf 1995 voert hij namens omwonenden actie voor een verkeersluwe weg en het scherm is wat hem betreft onmisbaar voor de veiligheid en rust in de wijk.

Verwaarloosd geluidsscherm

Op voordracht van de wijkcommissie is er een enquete gehouden onder buurtbewoners voor een ideale locatie voor een nieuw buurtkunstwerk en de publiekskeuze viel op het scherm. "Omdat het nu zo lelijk en verwaarloosd is. Het kan wel een opknapbeurt gebruiken", zo verduidelijkt wijkcommissie-secretaris Marleen Uytenwillegen tijdens wandeling. Wethouder Kammeijer luistert aandachtig toe en moet inderdaad constateren dat het scherm er momenteel 'weinig florisant' bijstaat.

Janssen is blij met de 75.000 euro provinciale subsidie die ruim een half jaar geleden is toegekend voor het nieuwe kunstobject. Het is wel te weinig om er een écht kunstwerk van te maken, maar ach, zo relativeert hij: "Er is bij de gemeente hier en daar vast wel een extra potje te vinden. Zo gaat dat altijd."

Spoedige aanpak

Hij is hoopvol gestemd over een spoedige aanpak. De stichting Kidor, die de kunst in de openbare ruimte beheert, gaat nog dit najaar op zoek naar een uitvoerend kunstenaar, weet Jansen te vertellen. Daarbij worden belangrijke kwalieitseisen gesteld aan het ontwerp en de vormgeving. Zo moet het werk een uitstraling van 'internationale allure' krijgen. Wethouder Kammeijer interumpeert: "Voor mij is het vooral belangrijk dat het kunstwerp hufterproof is." Het is weliswaar niet haar portefeuille, voegt ze er haastig aan toe, maar het huidige scherm wordt al jarenlang geteisterd door vandalisten en is besmeurd met graffiti en verf.

Vuilnisbakken opgeblazen

Tijdens de buurtwandeling gaat het gezelschap ook langs het plantsoen aan de Groenplaats. Jacqueline de Wit van Buurtpreventieteam Noordgeest wijst op de rommel en het zwerfvuil dat her en der rondslingert. Het is een ergernis voor de omwonenden. Met Oud en Nieuw was het echt raak: alle prullenbakken waren met vuurwerk opgeblazen. "En ze worden niet teruggeplaatst vanwege de bezuinigingen", zegt ze met enig verwijt in haar stem. Het was vooraf ook vragen om ellende: tijdens de jaarwisseling zijn elders in de gemeente bij alle openbare vuilnisbakken de binnenbakken uit voorzorg weggehaald. "Behalve in Noordgeest."

Hangjongeren

Ook een buurtbewoonster, die op de hoek van de Welle woont, spreekt het gezelschap aan. Ze woont al 31 jaar met plezier in de wijk maar heeft veel last van hangjongeren. Deze houden zich vooral op in de steegjes achter de woningen en halen daar kattenkwaad uit. "Gelukkig worden de achtergangen binnenkort afgesloten voor mensen die er niks te zoeken hebben. Hopelijk is de overlast dan een stuk minder."

Burenhulpdienst

De rondleiding eindigt bij de Emmauskerk, waar Guido Mulders uitleg geeft over een nieuw project van de wijkcommissie: een burenhulpdienst. Deze gaat komend najaar van start. Buurtbewoners die als vrijwilliger willen helpen om ouderen en zorgbehoevenden te helpen met klusjes, kunnen zich via de website aanmelden (www.noordgeest.nl). Ook ouderen die gebruik willen maken van de hulpdienst kunnen zich via de site melden. Wie belangstelling heeft moet wel eventjes geduld hebben: de site is nu nog in onderhoud. "Maar vanaf september is de vernieuwde site in de lucht en wijst de weg zich vanzelf."

Fotobijschrift: buurtbewoner Lucas Janssen en wethouder Yvonne Kammeijer bij het geluiddsscherm aan de Halsterseweg. Volgens een enquete onder buurtbewoners is dit dé plaats waar het nieuwe wijkkunstwerk moet komen.

Tekst & foto: Han Verbeem