‘Kunstwerk-scherm een pareltje voor de wijk’

BERGEN OP ZOOM – Vanmiddag was de onthulling van het kunstwerk Tussenstop, op de plaats van het vroegere geluidsscherm aan de Bergse zijde van de Halsterseweg. Een feestelijk moment, met muziek en slingers, georganiseerd door kunstorganisatie KidOR. De hoofdrol was weggelegd voor tientallen kinderen in de basisschoolleeftijd. Wethouder Arjan van der Weegen legde de kinderen uit hoe dat kunstwerk er eigenlijk gekomen is.

"Kijk, die meneren en mevrouwen in de gemeenteraad hebben iets héél slims bedacht", zo sprak hij de jeugdige groep toe. "Als de gemeente grond verkoopt om huizen te bouwen, dan moeten de huizenbouwers meebetalen aan het vernieuwen van bestaande wijken. Dat heet ISV-geld. En daarmee kunnen we héle mooie dingen doen. Zoals dit kunstwerk, bijvoorbeeld." De kinderen luisterden met open mond. "Maar daarvoor zijn jullie hier niet gekomen, hè? Nee, jullie hebben zélf een kunstwerk gemaakt van gestapelde dozen. En die stapel gaan jullie nu omver trekken." De kinderen sprongen op en riepen uit één mond: "Jaaaa!!!"

Confetti

In één sprint renden ze richting het scherm. Terwijl ze zich uitleefden op het gestapelde karton -dat moeiteloos instortte- weerklonken de knallen van vier confetti-shooters. De lucht vulde zich met gekleurde papiersnippers, de officiële onthulling van het kunstwerk was een feit. KidOR-voorzitter Aerlant Cloïn nodigde de toegestroomde belangstellenden uit om nog een drankje en een hapje te nuttigen. Het waren vooral omwonenden, vertegenwoordigers van de gemeente en politiek, en natuurlijk de sponsoren die elk hun steentje aan het scherm hebben bijgedragen. En de superlatieven waren niet van de lucht. "Een pareltje voor de wijk", zo constateerde Van der Weegen.

Graffiti

Toch denkt niet iedereen daar zo over, zoals de graffiti-spuiters die bij nacht en ontij het kunstwerk tot tweemaal toe hebben ondergekliederd. Nog vóór de onthulling was de verf alweer verwijderd en zag het scherm er spik-en-span uit.

De omwonenden zijn in elk geval zeer tevreden met het resultaat. Het vervallen vroegere 'tijdelijke' geluidsscherm, dat nog van 1991 dateerde, stond letterlijk op instorten. Met dit nieuwe kunstwerk blijft de Halsterseweg ook voor de toekomst gevrijwaard van doorgaand verkeer. Anders is dat voor de omliggende straten, zoals de Pomonalaan, waar het sluipverkeer sinds de afsluiting van de Halsterseweg doorheen rijdt en al 25 jaar voor overlast zorgt. "Automobilisten zoeken nu eenmaal de kortste weg", zo verzucht een buurtbewoonster. Maar zij weet wel een oplossing. "MIsschien is daar óók wel een kunstwerk nodig", zegt ze lachend. Een scherm? Wie weet. Of creatieve paaltjes en andere hindernissen, die in elk geval het vrachtverkeer tegenhouden. KidOR hoeft zich dus nog niet te vervelen…