Lamb Weston / Meijer gaat hier Technology Center opzetten

BERGEN OP ZOOM – Het internationale bedrijf Lamb Weston / Meijer gaat in deze gemeente een hoogwaardig Technology Center realiseren. Hier wordt gewerkt aan verdere productontwikkeling voor de toekomst van de producent van de meest uiteenlopende diep gevroren aardappelproducten.

In de Bergse fabriek worden per jaar 500.000 ton aardappelen uit Zuid-West-Nederland verwerkt. Goed voor 154.000 volle vrachtwagens.  De laatste jaren investeerde Lamb Weston / Meijer  al in een uitbreiding en vernieuwing van de Bergse fabriek. Er kwam bovendien een tweede, duurzame productielijn bij.

Beleid gemeente gaf de doorslag

Vandaag heeft het bedrijf bekend gemaakt hier een Technology Center op te gaan zetten voor productontwikkeling. Verschillende locaties in en buiten de regio zijn tegen het licht gehouden en de keuze is gevallen op Bergen op Zoom. De bouw van dat center zal in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden. De centrale en ondersteunende rol die deze gemeente vervult in de agrofoodsector in Zuidwest-Nederland gaf voor de directie de doorslag, aldus het persbericht van de producent. De investering in innovatiekracht levert tevens werkgelegenheid op: zo’n 45 a 60 hoogwaardige, gespecialiseerde banen.

Suikerlab

Volgens de producent heeft het college, mede door de plannen rondom het Suikerlab, laten zien de agrofoodsector serieus te nemen. Het doorzetten daarvan “bevestigt dat uitgangspunt naar de opvatting van de directie en is het bewijs van een daadwerkelijk commitment aan de sector en niet te vergeten de affiniteit met dit segment. Dat gegeven en bijzondere opportuniteit speelde in de afweging een nadrukkelijke rol”, aldus een verklaring van Lamb Weston / Meijer.

Investeringen

Wethouder Barry Jacobs is blij met de aankondiging. Hij ziet het als een bevestiging van de juistheid van gemaakte keuzes omtrent de veelbesproken locatie en verwant beleid. Tevens is het college verheugd te merken dat de agrofoodsector de waarde van de gemaakte strategische keuzes omarmt en mee investeert in nieuwe ontwikkelingen, zoals het aangekondigde Technologu Center. Jacobs wijst erop dat het zeker bij gaat dragen aan het behouden van hoogopgeleide mensens en hun knowhow voor de gemeente en de regio. Dat is één van de redenen van de gemaakte beleidskeuzes geweest.