Lancering website alles over, voor en tegen de eikenprocessierups

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

NOORD-BRABANT – Het team Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD’en in Brabant heeft een website ontwikkeld met begrijpelijke info over de eikenprocessierups. Hier vind je informatie over gezondheid, bloostelling voorkomen en wat je kan doen als je gezondheidsklachten ervaart.

Linda Blous, werkzaam voor de drie Brabantse GGD´en, heeft met het prijzengeld dat zij won bij de Dragons’ Den 2018 van GGD GHOR Nederland een website gemaakt. Het resultaat is de website www.oakie.info met daarop een toolkit. Je vindt er alles over, voor en tegen de eikenprocessierups.

Waar bestaat de toolkit uit?

De toolkit op de website bestaat uit verschillende folders voor inwoners. Ze gaan over: Wat te doen bij overlast, hoe je overlast kunt voorkomen, wat te doen bij gezondheidsklachten en hoe je op een natuurvriendelijke manier de eikenprocessierups kan bestrijden. Ook gemeenten kunnen er gebruik van maken en deze folders downloaden en verspreiden. Daarnaast staan er infobladen op voor kindcentra, huisartsen en recreatieterreineigenaren.

Duurzaam antwoord

Het team Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD’s in Brabant waar Linda werkt, kreeg vaak vragen van de groenambtenaren en inwoners van de Brabantse gemeenten. In 2018 was er ook veel overlast van de eikenprocessierups binnen Brabant. Gemeenten hadden op dat moment geen eenduidig, onafhankelijk communicatiemateriaal om te verspreiden. Zo ontstond het idee om een website met een toolkit te ontwikkelen.

Landelijke website

Omdat de rups in heel Nederland is verspreid kunnen alle GGD’en verwijzen naar deze toolkit. De websitenaam Oakie is ontstaan door de Engelse vertaling van Eik. De site is gebouwd om bewustwording te bevorderen en te voorkomen dat er onnodige onrust ontstaat.

Vanaf nu kan iedereen de informatie over de eikenprocessierups raadplegen op www.oakie.info.