Leerlingen niet goed na incident met rookmachines Zoomvliet Studio

Opnames die de leerlingen op hun smartphones maakten in en van de rook.

BERGEN OP ZOOM – Dinsdagmiddag zijn ambulance en brandweer met spoed uitgereden naar de Zoomvliet Studio aan de Doctor Ingenieur van Veenweg. Leerlingen werden niet lekker na te lang in een ruimte met draaiende rookmachines te hebben doorgebracht. Eén van hen viel zelfs even weg. Opmerkelijk is dat er al die tijd geen docent of begeleiding aanwezig was.

Het moest een leuke middag worden. Leerlingen zouden in de evenementenhal een kerstclip gaan opnemen en daarbij was veel rook nodig. De betreffende machines hebben een uur staan draaien, vertelde een leerling* die bij het incident aanwezig was ons. Ze vonden het wel wat lastig en zwaar ademen maar dachten dat het aan de rook lag.

Naar buiten dragen

Eén van de ongeveer zestien aanwezige studenten, een 20-jarig meisje, werd uiteindelijk echt niet goed en ging onderuit. Met veel moeite hebben aanwezige studiegenoten haar uiteindelijk naar buiten gedragen. Pas toen kwam er een personeelslid van de opleiding op af. Niet geheel duidelijk is of hij op het tumult reageerde of door een student was gewaarschuwd. Daarna is 112 gebeld en kwamen zowel ambulancedienst als brandweer naar de studio. De leerlingen werd per direct verteld dat ze naar buiten moesten gaan en het betreffende meisje is in de ziekenwagen behandeld. Daarna heeft een docent haar naar huis gebracht

Risico's

Over de mogelijke risico's van de rook lopen de lezingen uiteen. De leerling vertelde dat de brandweer aangaf dat die er zeker waren. Het ROC ontkent dit en heeft een tegenovergestelde lezing. De brandweer zou meteen metingen hebben verricht van de rook die de apparaten produceerden maar constateerde geen gevaarlijke stoffen. Wel kan het met name tot irritatie in de keel leiden, zeker als je er zo lang in verblijft. daarnaast klaagden enkele jongeren over hoofdpijn, duizeligheid en moeilijk ademhalen. Volgens de Zoomvliet-student die we spraken werden ze door de docenten desondanks weer wel naar binnen gestuurd om de opnames af te maken.

Niet veel aan de hand

Volgens een medewerker van de studio, die verder geen reactie wilde geven, ging het snel weer beter met de leerlingen. Een woordvoerder van het ROC, waar deze opleiding onderdeel van uitmaakt, geeft aan dat het natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling is dat een groep zo lang zonder toezicht bezig is. Dat wordt zeker nog geëvalueerd. Verder betreurt het opleidingsinstituut de commotie zeer. Men vindt er dat er uiteindelijk niet zo heel veel aan de hand was.

* Naam en gegevens leerling bekend bij de redactie