Leerzaam Saver-project afvalvrij leven afgesloten

ZUIDWEST-BRABANT – Vanaf 21 november 2016 hebben in totaal 114 gezinnen uit de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal en Woensdrecht  meegedaan aan de uitdaging om te proberen 100 dagen lang 100 procent (rest-)afvalvrij te leven. Dat is grotendeels gelukt.

Helemaal afvalvrij leven is erg lastig. Dat is de uitkomst van het 100-100-100 project dat Saver organiseerde. Maar de deelnemers hebben hun afval wel enorm gereduceerd. Gemiddeld hebben de gezinnen 0,8 kilo aan restafval per week weten te bereiken. Dit is 6 kilo minder dan het gemiddelde binnen de deelnemende gemeenten. Zij hebben dit bereikt door 15 weken lang heel bewust met het ontstaan en scheiden van afval bezig te zijn geweest. Via een online platform kregen de kandidaten iedere week een speciale opdracht, waarbij zij op een andere manier gestimuleerd werden om naar hun afval te kijken. Bijvoorbeeld door te tellen hoeveel verpakkingen je nu eigenlijk in een hele week openmaakt.

Het einde van de uitdaging werd feestelijk afgesloten bij het Natuurpodium in Bergen op Zoom. Onder het genot van een drankje en een duurzaam hapje kregen de ruim 40 gasten een lezing van Emily-Jane Lowe over een leven zonder afval en werden de cijfers gepresenteerd.

Foto: © Saver