Leuttheater met Blauwe Schuit is avond vol vrolijk absurdisme

KRABBEGAT – De poster van 'De Legende van de Blauwe Schuit' geeft het eigenlijk al aan, met als subtitel 'Di's Nie Wagge Verwacht'. Wie een standaard Vastenavendrevue verwacht, kijkt behoorlijk op z'n fééstneus. De productie van 't Berregs Leut Tejater is alles behalve dat. Wat het wél is? Een vrolijke, absurdistische show vol onvervalste leut, gekke wendingen en vooral veel humor.

'Het feest van de omgekeerde wereld', zo worden carnaval en Vastenavend vaak omschreven. Dat hebben ze bij 't Berregs Leut Tejater goed begrepen. Die subtitel klopt dan ook als een bus. En verwijst 'stiekem' ook nog naar wat muziek die voor het spektakel wordt gebruikt.

Over muziek gesproken. Het begint meteen lekker, met een ouverture die klinkt als een klok. Er dit een orkest in de bak onder het podium dat alles 'lekker vet' en aanstekelijk wegzet. Het geeft de productie nog meer cadans en al snel zit het publiek volop mee te klappen. De zaal zit ook bijna vol en volgens René de Rooij, één van de bestuursleden, zijn de kaarten al voor 80 procent verkocht.

Extra feestelijke première

De première heeft nog wat meer cachet zelfs. Niet alleen wordt het publiek in de foyer verwelkomd door zeemansliederen van De Batraven maar voor De Maagd tevens de echte Blauwe Schuit, inclusief bemanning en muziek. En natuurlijk zijn Prins Nilles III en zijn gevolg er, die bij binnenkomst in de zaal een staande ovatie krijgen. En dan is het eindelijk zo ver. De hilarische reis van de Blauwe Schuitkan beginnen.

Het Verhaal

Of in ieder geval: het begin ervan. Er moet wat te ontdekken blijven…

Twee Bergse kullekes zwaaien hun ouders uit want die gaan een avondje dweilen. De oppas vertelt hen een heel oude mythe over het Krabbegat in vroeger tijden, wel tweehonderd jaar terug. Het ging helemaal niet goed met de stad en iedereen was chagrijnig. Daarom stuurde de burgemeester de bemanning van de Blauwe Schuit op pad om remedies te vinden en de leut terug te brengen.
 
De reis voert langs landen als Spanje, waarbij een zeer bekende kindervriend en zijn medewerkers nog voorbij komen, maar ook naar venetië en zelfs Zuid-Afrika. Hier ontmoet de bemanning 'echte' bosjesmannen die op een wel héél bijzondere manier muziek maken en blijkt stuurman TomTom tot koning van de stam gekroond te zijn.

Het is het begin van een hilarische reis, die De Legende van de Blauwe Schuit is gaan heten. In ieder geval in de absurdistische wereld die 't Berregs Leut Tejater op de planken heeft weten te zetten. Met veel oog voor prachtige decors en kostuums, aanstekelijke muziek en veel, véél humor. Vastenavendleut in een wereld die bijna letterlijk op z'n kop wordt gezet. Het valt nog tot en met zondag 24 februari te ondekken in theater De Maagd.

Foto's: Chris van Klinken