Lia en Klaas Doornberg vrezen voor hun rust op De Linie

Klaas Doornberg is trots op zijn zelf gerestaureerde klassieke woonwagen, maar heeft ook een kanttekening: "De woonwagencultuur is officieel aangemerkt als Immaterieel Erfgoed, maar daar gedraagt de overheid zich niet bepaald naar. We krijgen steeds weer het idee dat men ons vooral weg wil hebben." (foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Als de duur van een traject iets over de kopzorgen zegt, mag de herinrichting van De Linie best een ‘hoofdpijndossier’ worden genoemd. Het gesteggel over een herinrichting van De linie speelt al minstens sinds 2009. Het echtpaar Doornberg ziet de recente plannen met angst en beven tegemoet en doet er alles aan te voorkomen dat het door gaat op die manier; “We zitten straks op een eilandje met alleen maar wegen om ons heen en kunnen onze rust wel vergeten.”

Lia en Klaas Doornberg wonen al tientallen jaren op De Linie. Ze huren de grond van de gemeente, net als alle andere bewoners daar. Het echtpaar huurt alleen nog iets meer. Naast hun woning, langs de Bastionweg, ligt een kleine weide waar hun kippen, paardjes en zelfs varkentjes vertoeven. In de tuin een klassieke woonwagen van half vorige eeuw, die Klaas zelf onderhoudt en restaureerde. Ze wonen er op zich graag maar dat dreigt allemaal te veranderen, vertelt het echtpaar. Eerder dit jaar werden gemeentelijke plannen bekend en daar worden ze niet blij van.

Meer en harder rijdend verkeer

Onder de noemer ‘Schoon, Heel en Veilig’ heeft de gemeente laten weten dat De Linie op de schop moet. Het zou er niet voldoen aan de huidige normen, aldus Lia en Klaas. De wijze waarop ze de nieuwe plannen onder ogen kregen was nogal apart, vinden ze. Zij vertelt: “Ineens was er een door de gemeente speciaal hiervoor ingehuurde handhaver, die hier deur na deur afging met een tekening die zelfs de raadsleden nog niet kenden. Daarop wordt de weg voor onze woonwagen doorgetrokken en is er ook een weg naast ons bijgekomen.” Hij vult aan: “Onze schuur moet er voor de helft voor wijken. Omdat het een doorgaande rechte weg wordt komt er voortaan vast meer en harder rijdend verkeer voorbij, op nog geen meter van onze slaapkamer. We weten ook dat het bedrijf hiernaast een optie heeft op een deel van de grond dus van het weitje waar m’n dieren lopen blijft zo ook niets over. Alles waar ik plezier aan beleef verdwijnt door deze plannen en met de rust is het dus ook gedaan.”

Averechts

Binnenkort staat Lia voor de gemeenteraad om haar verhaal te doen. Ze wil het onder meer over dat ‘Schoon, Heel en Veilig’ hebben, waar steeds mee wordt geschermd. “We krijgen dit opgedrongen om die reden”, vertelt ze. “Maar het gaat helemaal niet veiliger zijn. Er wordt waarschijnlijk alleen maar harder gereden. En als de weg tevens wordt aangesloten op het bedrijventerrein hiernaast, komt er vooral verkeer bij. Ik wil de raad daarom vragen om te stoppen met geld weggooien voor extra wegen en het afpakken van onze leef- en woonruimte. Gebruik het dan voor betere afwatering, voldoende brandkranen en het onderhouden van groen, want het ziet er hier en daar niet uit.”