Lijst Linssen: Laat afval nascheiden en zamel niet alles apart in

BERGEN OP ZOOM – Bij Lijst Linssen zijn ze al langer niet overtuigd van het feit dat alle afval gescheiden inzamelen de juiste weg is. Raadslid Sander Siebelink roept het college op eens serieus naar andere methodes te kijken.

Al eerder stelde Lijst Linssen vragen bij de inzameling en verwerking van plastic afval, onder meer in de periode dat dit nog huis-aan-huis werd ingezameld en geregeld over straat zwierf. Ook toen wees de partij het college op een alternatief. Met nascheiding bij de afvalverwerker hoeven burgers plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons niet meer apart aan te bieden of weg te brengen. Speciale sorteermachines halen dit na inzameling uit het restafval.

Goedkoper en minder rompslomp

Steeds meer gemeenten maken gebruik van deze techniek, stelt Siebelink in een nieuwe brief over dit onderwerp. Hij wijst daarbij op een aantal voordelen. Niet alleen is het voor inwoners veel handiger, het geschiedt bovendien zorgvuldiger. Volgens Lijst Linssen is dat alternatief daarom ook voordeliger en uiteindelijk zouden burgers daar ook weer de vruchten van moeten plukken wegens lagere lasten. De fractie wil weten of het college die mening deelt en -als klant maar ook aandeelhouder- dit alternatief bij Saver op de agenda wil zetten.

Tot nu toe wees de gemeente nogal eens naar bevindingen van afvalverwerker SUEZ, die concluderen dat gescheiden inzamelen de beste resultaten geeft. Lijst Linssen trekt de onpartijdigheid van die conclusies in twijfel, aangezien dit bedrijf commerciële belangen heeft en zelf die methode hanteert. Siebelink roept op een onafhankelijk onderzoek te gaan gebruiken en daar conclusies aan te verbinden.

Afbeelding (uitsnede): Pixabay / Francis Ray