Unieke verhalen van Bergse senioren in woord en beeld

Er is niet alleen een boek gemaakt, vol interviews, levensgeschiedenissen en portretten. Tevens is tijdens muziekmiddagen en verhalenavonden veel warmte, lief en leed gedeeld. (foto's: Willem Jongeneelen / Sjoerd van den Boom)

BERGEN OP ZOOM – Zondagmiddag hebben journalist Willem Jongeneelen en beeldend kunstenaar Sjoerd van den Boom hun nieuwe boek gepresenteerd: 'De Vergeten Verhalen – Over Oogappels, knijpkatten en nog veel meer…' Een verzameling levensverhalen en portretten van inwoners van tanteLouise.

De levensgeschiedenis van veertig senioren uit de woonzorgcentra van tanteLouise is opgetekend, in verhalen en met portretten van die geïnterviewde mensen. Unieke verhalen, merkten de makers van de bundel, die soms zelfs nog een verrassing waren voor de naasten van de ouderen die aan het woord komen.

“Het zou zonde zijn als de soms heel bijzondere verhalen van senioren verloren gaan en niet doorgegeven worden aan jongere generaties”, vinden Van den Boom en Jongeneelen. Tegenwoordig deelt iedereen alles op social media en praten mensen veel openlijker over gevoelens maar vroeger was dat anders. Met name dat laatste ‘hoorde niet’. Met dit boek zijn in ieder geval een deel van die verhalen en het bijbehorende tijdsbeeld bewaard gebleven. Ook de vertellers zijn vereeuwigd, in geschilderde portretten.

Persoonlijke herinneringen

Het bijzondere project is tot stand gekomen door gesprekken met de bewoners van de verschillende woonzorglocaties, en met de geduldige hulp van familieleden en verzorgers. Ook werden er zo veel mogelijk oude foto’s bij gepakt, die geregeld de nodige herinneringen losmaakten. Het leverde korte biografieën op en persoonlijke verhalen en belevenissen die de vertellers speciaal maakten en hun verhaal uniek. Het ging over hun jeugd, hun oude beroep, een hobby, die speciale passie, dat doorzettingsvermogen, het omgaan met beperkingen of verlies, over oorlogstrauma’s, maar ook over zorgzame taken in het gezinsleven. Mooie verhalen over bijvoorbeeld oogappels en knijpkatten, maar ook over levensreizen met haken en ogen.

Uniek document

Willem Jongeneelen tekende de portretten op met woorden, Sjoerd van den Boom vereeuwigde de senioren met kwast en verf. De geschreven verhalen vormden daarbij zijn inspiratie. Samen hebben ze zo een uniek boekwerk gemaakt, vol waardevolle herinneringen. Er zijn 2000 exemplaren van gedrukt, die in eerste instantie bestemd zijn voor de bewoners van tanteLouise en hun familie, maar ook voor medewerkers en relaties van de zorginstelling. Als er exemplaren over zijn, worden die mogelijk nog verkocht in een later stadium.

Meer weten over de makers?