Lijst Linssen wil dat college overbelasting van mantelzorgers helpt te voorkomen

BERGEN OP ZOOM – In een schrijven aan B en W vragen duoraadslid Ans van Eekeren en raadslid Sander Siebelink aandacht voor mantelzorgers in de gemeente. Lijst Linssen vindt dat er lokaal te weinig mogelijkheden zijn om die mensen af een toe een ‘break’ te geven.

Volgens de fractie zijn er mensen, van jong tot oud, die bijna 24 uur per dag verantwoordelijk zijn voor de zorg van een hulpbehoevende naaste. Er zijn er natuurlijk ook die er minder tijd aan hoeven te spenderen maar dan nog kan het zwaar zijn. Om ervoor te zorgen dat een mantelzorger niet overbelast raakt, is het noodzakelijk dat deze van tijd tot tijd even verlost kan worden van die taken, vindt Lijst Linssen. De zorg dient tijdelijk te worden overgenomen en juist daar zit het probleem, stelt de partij. Veel mogelijkheden daartoe zijn hier blijkbaar niet.

Weinig opties

Volgens Van Eekeren en Siebelink is in Bergen op Zoom TanteLouise één van de weinige opties. Deze organisatie heeft in de Jacquelineflat twee kamers ter beschikking voor kortdurende opvang. In Steenbergen is er de Reginahof, daar kan men ook terecht. Wie echter in aanmerking komen voor die tijdelijke opvang, moet dit lang tevoren plannen en reserveren, de beschikbaarheid is klein. Dat moet anders, vindt Lijst Linssen.

Bezorgd

Op dit moment zou Bergen op Zoom ongeveer 1.600 overbelaste mantelzorgers kennen, stellen de briefschrijvers op basis van NIBUD-getallen. Om al die mensen te ontzien zijn de huidige mogelijkheden veel te beperkt, met zelfs als risico dat deze mensen zélf overbelast raken en zorg behoeven. Lijst Linssen is bezorgd over die cijfers en vraagt het college om hier eens goed naar te kijken. Er zouden nieuwe initiatieven ontwikkeld en ondersteund moeten worden, waar mogelijk met de verschillende betrokken instanties.

Stockfoto: Pixabay / Sabine van Erp