Lijst Linssen wil verbod op roken bij shishalounges

BERGEN OP ZOOM – Het college heeft een brief gehad van raadslid Sander Siebelink en burgerlid Julien Voets. Lijst Linssen wil dat er ook voor shishalounges een rookverbod wordt gehandhaafd. Niet alleen omdat alle horeca hetzelfde behandeld moet worden, ook vanwege de volksgezondheid en de vermeende koppeling tussen lounges als dit en criminaliteit.

De sluiting van Pure Lounge aan de Antwerpsestraatweg, waar in juli nog twee handgranaten voor de deur werden gevonden, is mede aanleiding geweest voor Lijst Linssen om zich eens nader te verdiepen in het fenomeen shishalounge. De partij ontdekte dat de buurt rondom de Borgvlietse lounge de nodige hinder heeft ervaren. Siebelink en Voets schrijven dat al meermaals is gebleken dat er een koppeling bestaat tussen bedrijven als dit en criminele activiteiten. Ook veiligheid speelt dus een rol, vindt hun fractie.

Schadelijk

Lijst Linssen wijst op een recente uitspraak van de Hoge Raad in Den Haag. Horecazaken mogen geen rookruimtes meer bevatten en dat zou dus tevens moeten gelden voor een shishalounge, stellen de briefschrijvers. De producten die in hier gebruikt worden brengen bovendien hoge gezondheidsrisico’s met zich mee, zo valt te lezen. Het roken van een waterpijp is minstens zo schadelijk als een sigaret, aldus het Trimbos Instituut. Een andere zorg van de partij is dat er vrij veel jongeren op plekken als deze komen.

Voets en Siebelink wijzen B en W erop dat er dus meerdere redenen zijn om actief te gaan handhaven op het rookverbod in shishalounges. Meer specifiek vragen ze tevens of vanwege de geweldsincidenten er mogelijke voldoende aanleiding is om Pure Lounge permanent te sluiten.

Image by schroederhund from Pixabay