Linssen opent 51e Krabbenfoor: ‘Bergen laat zich van beste kant zien’

BERGEN OP ZOOM – De 51e Krabbenfoor is begonnen! Vanaf het podium op de Grote Markt opende wethouder Ton Linssen om 13.00 uur het driedaagse evenement. Linssen riep de aanwezige bezoekers op om op ontdekkingstocht te gaan door de binnenstad. "Ga dweilen door de straten, langs de kramen, en naar de Potterstraat waar het koloniale verleden te zien is", sprak hij uitnodigend.

Al rond het middaguur openen de kraamhouders hun stands en gaat de verkoop van start. Meer dan 300 kramen staan opgesteld langs de route, vanaf de St Josephstraat tot aan de Steenbergsestraat, Lievevrouwestraat en Bossstraat. Wethouder Linssen verwijst in zijn openingswoord naar de rijke traditie van het evenement die eeuwen teruggaat. "Tijdens de Jaarmarkten laat de stad zich van zijn beste kant zien en toont wat ze aan handel heeft", vertelt de wethouder. En ook nu is de Krabbenfoor weer een evenement waar Bergen trots op mag zijn. "Het is drie dagen feest en dat zou niet mogelijk zijn zonder de vele vrijwilligers die zich daarvoor inspannen."

Na de toespraak volgt er voor een groep genodigden nog een korte bijeenkomst. Voor de sponsoren, politici, vertegenwoordigers van deelnemende organisaties en gasten van buitenaf is er de gelegenheid om bij te praten over de huidige opzet.

Nieuw element is onder meer de organisatie van het evenement: voorheen pakte ondernemersvereniging Sterck dit zelf op maar dit jaar berust de uitvoering bij de nieuw opgerichte Stichting Krabbenfoor. Wethouder Linssen toont zijn waardering voor de aanpak van deze stichting en voor het resultaat, "dat staat als een huis". De lokale bewindsman kan spreken uit ervaring: "In de jaren tachtig heb ik jarenlang zelf de Bourgondische Krabbenfoor georganiseerd, in opdracht van de binnenstadondernemers", zegt hij na afloop van de bijeenkomst.

Muziek op de pleinen

Vanaf 14.00 uur komt de Krabbenfoor pas goed op gang en vullen de straten zich met belangstellenden, koopjesjagers en nieuwsgierige toeristen. Op de pleinen laten de eerste live muziekgroepen van zich horen: smartlappenkoor Van Lieverlee bijt het spits af op het Beursplein en vanaf de Grote Markt openen de Busquito's het muziekprogramma.

Straattheater

Traditioneel zijn er ook straatartiesten te zien die met mini-acts de omstanders tot lachen weten te brengen. Zoals Brammert en Beertje, de gemaskerde en met bagage overladen reizigers. Of het Schone Welkom, met de sprekende vuilcontainer. Laatstgenoemde act is er één met een diepere betekenis: beste Krabbenfoorbezoekers, wees welkom maar laat geen vuil op straat achter.

Foto: Ronald Krijtenburg