Lintje voor cultuurvoorvechtster Elske van der Hoeden

BERGEN OP ZOOM – Een grotere verrassing was niet denkbaar voor Elske van der Hoeden. Vanavond organiseerde zij, samen met haar medebestuurders, het 50-jarig jubileumfeest van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof. Het programma was bijna voorbij toen loco-burgemeester Arjan van der Wegen naar voren trad met de mededeling dat het 'de majesteit heeft behaagd' haar te onderscheiden. Al 25 jaar zet zij zich in voor de belangen van Het Markiezenhof. Mede daarom is ze benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Elske van der Hoeden-van Beusekom (76) is geboren in Amsterdam. Na haar huwelijk kwam ze terecht in Bergen op Zoom waar haar echtgenoot huisarts werd. Ze werd actief in het verenigingsleven; zo was ze in de jaren '80 bestuurslid en later voorzitter van de jeugdcommissie van hockeyvereniging Tempo. Ook maakte ze deel uit van het plaatselijk bestuur van het Mollerlyceum, in een periode dat de onderwijsinstellingen in een complexe fusieprocedure betrokken was.

Juniorprijs der Markiezen

In 1993 werd ze gevraagd voor het bestuur van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof, mede vanwege haar organisatorische kwaliteiten. Al geruime tijd is ze secretaris van de Stichting, die het Markiezenhof ondersteunt bij onder meer collectieverwerving en PR/promotie. Verder onderhoudt ze de contacten met de diverse cultuurverenigingen in de regio en is ze nauw betrokken bij de organisatie van de Juniorprijs der Markiezen. Dat is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jong talent, jongeren van 11 tot 18 jaar. De Juniorprijs is mede op haar initiatief tot stand gekomen en gaat inmiddels het tweede lustrum in.