Locoburgemeester bezoekt 100-jarige Rinus Suijkerbuijk

Foto 1: Om Rinus en de wethouder heen de zonen van de 100-jarige en hun 'aanhang'. V.l.n.r: Désiré, Thea, Frans, Anke, Dirk en Bert. (foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Rinus Suijkerbuijk woont al weer vier jaar in tanteLouise-locatie Vissershaven en heeft het daar prima naar z'n zin, vertellen zijn zoons. Er wordt goed voor pa gezorgd en hij heeft een mooi eigen appartementje. Maandag was het er bovendien feest want hij werd 100 jaar. Tijd voor slingers, gebak én een locoburgemeester die felicitaties kwam overbrengen.

Hij is flink vergeetachtig en hoort niet alles even best meer. Maar als ie eenmaal aan het woord is komen er allerlei verhalen en herinneringen. Én snedige reacties! Nadat wethouder en locoburgemeester Arjan van der Weegen enkele malen had verteld wie hij is, reageerder Rinus: "Bent u de burgemeester? Da's nie mis!"

'Een dure voor Drees'

Zoon Bert vertelt over z'n vader: "Hij is in 1916 geboren in de Engelsestraat. Z'n vader had een sigarenwinkel aan de Noordsingel en daar zijn ze ook gaan wonen op een gegeven moment. Pa ging naar de HBS (het huidige Moller) en behaalde aan die handelsschool al in '34 z'n diploma. Hij was er vroeg bij. Hij ging werken bij Martens aan de Kaai, een bedrijf in de import en export van granen en conserven. Toen dat failliet ging kreeg ie een functie als financiële man bij Evenaers – Van den Berg in Steenbergen."

Met z'n vrouw Jeanne Leys kreeg Rinus drie zoons en inmiddels zijn er ook twee kleinkinderen. Er waren twee zaken alom vertegenwoordig in het gezin: de Vastenavend en de voetballiefhebberij van Rinus, die eerst bij MEVO speelde en na de fusie met Olympia bij MOC. Alweer 37 jaar geleden ging hij met met pensioen. "Het is een dure voor Drees". grapt Bert. Na de Noordsingel heeft Rinus nog een tijd in Avondvrede gewoond en sinds een paar jaar dus in woonzorgcentrum Vissershaven. Daar zat de stemming er maandagmorgen al behoorlijk in. De wethouder raakte in gesprek met de 100-jarige, vooral over sport, en de twee hadden het samen zichtbaar gezellig.