Louis van der Kallen (BSD) wil van centrum vuurwerkvrije zone maken

BERGEN OP ZOOM – Al jaren voert BSD fractievoorzitter Louis van der Kallen strijd tegen het gebruik van vuurwerk. Hij schreef er menig brief over aan burgemeester en wethouders, tot nu toe zonder resultaat. Omdat een rechtbank oordeelde dat een stadsbestuur tegenwoordig een verbod voor een bepaalde zone kan afvaardigen doet de Bergse Sociaal Democraat een nieuwe poging.

In Hilversum wilde B en W vorig jaar al zo'n verbod. Toen besloot een rechter nog dit tegen te houden omdat er een vormfout was gemaakt. Alleen een burgemeester kan dit uitvaardigen, was toen het argument. Onlangs speelde die kwestie er opnieuw en daarbij oordeelde de afdeling bestuursrecht van de rechtbank Midden-Nederland anders. Een burgemeester maar ook een college mogen een gebied zoals een stadscentrum vuurwerkvrij verklaren. Van der Kallen wil dat dit ook in Bergen op Zoom gebeurt.

Milieu, huisdieren, vandalisme en letsel

Hij riep al in 2008 op tot zo'n verbod en wees op de schade die vandalen aanrichten, op de herrie die er in zijn beleving mee gepaard gaat, de rommel die het geeft en de gevaren voor de gezondheid en milieu. Daarmee doelt hij onder meer op fijnstof, kruitdampen en risico's van gehoorschade. Hij pleit tevens voor huisdieren die er veel stress van hebben en mensen (waaronder hijzelf) die persoonlijk schade ondervinden, bijvoorbeeld aan hun gevels.

Er is nog een belangrijk argument bij gekomen, vindt de BSD: "Door de verschrikkelijke gebeurtenissen elders in de wereld is helder dat steeds meer mensen schrikreacties en angst ervaren bij plotselinge knallen en lichteffecten."  Redenen genoeg voor zijn partij om te pleiten het centrum van Bergen op Zoom vuurwerkvrij te maken en hetzelfde te doen voor locaties met veel ouderen en rond het ziekenhuis.