Lunch met zwervers, dak- en thuislozen smaakt naar meer

BERGEN OP ZOOM – Afgelopen zondag vond er aan Plein 13 een bijzondere lunch plaats. Op het terrein van kantoorpand Pleinstede organiseerden Patricia van Turnhout en Yeri Goossens een lunch voor zwervende en dak- of thuisloze mensen. Het was niet alleen gezellig maar ook waardevol, aldus de initiatiefnemers, om meerdere redenen…

De dames hebben samen een bedrijf in het betreffende pand: Maatwerk 15. Omdat in het portiek geregeld mensen overnachtten of schuilden, kwamen ze in contact met Peter. Hij mocht voorlopig de opvang niet in omdat ie verbaal gedreigd had, en moest ondanks ernstige ontstekingen in de buitenlucht slapen. Maar ook andere mensen zonder vaste verblijfplaats kwamen en komen er geregeld. Yeri en Patricia trokken zich hun lot aan, kwamen tot de conclusie dat er veel niet goed gaat in de opvang van deze mensen en trokken aan de bel. Dat werd – en wordt – ze niet door iedereen in dank afgenomen.

Gezellig en hartverwarmend

Afgelopen zondag hielden de betrokken onderneemsters een lunch, in de ‘kantoortuin’. Yeri: vertelt: “Het was echt gezellig. Er hebben zich de afgelopen tijd heel wat vrijwilligers gemeld en er kwamen zo’n 25 zwervers en dak- of thuislozen op af.” Ze hebben de maaltijd grotendeels zelf betaald, maar kregen ook veel van anderen. Er werden baguettes en Turks brood afgegeven, verse munt om thee te maken, oliebollen en appelbeignets, maar ook vers fruit bijvoorbeeld. “Hartverwarmend”, aldus Yeri. “Net als de middag zelf. Al zijn we ook wel geschrokken van bepaalde verhalen die we hoorden.”

Ze vertelt over een 20-jarige jongeman die al twee jaar geen dak boven z’n hoofd heeft. Hij heeft wel een baan en krijgt daar contant betaald, want een bankrekening openen lukt niet als je geen woonadres hebt. En in iedere gemeente krijgt hij te horen dat ze hem niet kunnen helpen. Bij de opvang hier was de boodschap niet veel anders, meldt Yeri. “Pas als het gaat vriezen kunnen ze wat voor hem doen…”

Oplossingen

En zo zijn er meer verhalen. Van de Poolse vrouw die heel erg op zichzelf is en enorme honger leek te hebben. Of de 61-jarige Bergenaar die zegt vanwege een conflict met de gemeente al negen jaar op straat te moeten leven. “Maar gelukkig is er ook veel moois ontstaan”, voegt Goossens toe. “We hebben tijdens de lunch bezoek gehad van Stichting Samen Werken en de SDW. Die willen verder kijken naar of ze iets voor deze mensen kunnen doen. Daar zijn we héél blij mee!” Ze vertelt tevens hoe opviel dat er helemaal geen mensen die bij de Bergse opvang zitten naar de middag kwamen. “Maar vandaag waren ze er wel en hebben ze zitten smullen van alles wat over was”, klinkt het veelbetekenend. Zowel zij als collega Patricia zijn blij met de middag. Het was gezellig, er is veel gelachen, de gasten hielpen met opruimen en schoonmaken en er wordt al gedacht over een vervolg. Maar belangrijker nog, meldt Yeri: “Er is ook serieus gesproken over hoe deze kwetsbare groep beter te helpen is.”

Dakloos, thuisloos of zwervend: het verschil
Yeri heeft het nodige bijgeleerd de laatste weken, vertelt ze. “Ik weet nu precies het verschil tussen zwerven en dakloos of thuisloos zijn. Een dakloze heeft geen eigen thuis maar nog wel familie of anderen om af en toe bij terecht te kunnen, een thuisloos iemand heeft beiden niet meer. Zij kunnen in ieder geval soms nog terecht bij opvangplaatsen. Wie ook daar niet meer terecht wil, durft of mag is een zwerver.”
Foto's: Yeri Goossens