Maaltijden voor zorgpersoneel en kwetsbaren heel welkom

(Ingezonden bericht. Foto’s: Samen In De Regio)

HOOGERHEIDE – Alles is tijdelijk helemaal anders. Aan die berichtgeving raken we gewend. Maar niet aan de impact die het heeft op het leven van alledag. De aandacht voor elkaar, vaak uit onverwachte hoek is heel welkom en geeft goede moed. Samen in de Regio werd door een lokale grote werkgever benaderd met een mooi idee. Dit bedrijf wilde samen met de cateraar van hun bedrijfsrestaurant voor de zorginstellingen een steuntje in de rug bieden.

Gezamenlijk werd het plan uitgewerkt en sinds maandag 4 mei worden op werkdagen dagelijks 400 maaltijden gemaakt en geleverd. Vier weken lang kunnen medewerkers in de zorg en welzijnsinstellingen op de Brabantse Wal rekenen op een gezonde maaltijd. En op die manier worden de faciliteiten van het bedrijfsrestaurant, dat momenteel gesloten is, toch goed gebruikt.

Bedrijfsrestaurant niet open maar wel van dienst

De volledige capaciteit van het bedrijfsrestaurant wordt nu ingezet om maaltijden te bereiden voor het personeel van zorginstellingen in de regio. Zij nemen de maaltijden na de werkdag mee naar huis. Voor andere medewerkers komt de maaltijd juist in de late dienst of in de nachtdienst goed van pas. Gemak dat smaakt naar meer, want de cateraar maakt dagelijks verse maaltijden met verse producten die lokaal zijn ingekocht. De bereiding, de keuze van de verpakking en de wijze van opwarmen voldoen aan de HACCP-richtlijnen.

Voor wie, wanneer, hoeveel en waar? Komt voor elkaar!

Een logistieke uitdaging was er natuurlijk wel. Voor welke organisatie zijn deze gratis maaltijden daadwerkelijk van betekenis?  En hoe zorgen we dat alle maaltijden dagelijks op de juiste plaats komen? De krachten werden gebundeld met Samen in de Regio. Het netwerk voor de Brabantse Wal waar Samen in de Regio o.a. bedrijven en organisaties met elkaar verbindt om voor elkaar van betekenis te kunnen zijn. Grote en kleine zorginstellingen zijn aangesloten. We kennen hen en hebben korte lijntjes. Zo bleek het mogelijk om snel en goed te schakelen.

Welzijnsinstellingen

Naast zorginstellingen kent Samen in de Regio ook de welzijnsinstellingen in Woensdrecht maar ook Steenbergen en Bergen op Zoom. Deze organisaties hebben de gezinnen in beeld die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld vanwege verlies van een baan of tijdelijk omzetverlies in een eigen bedrijf. Ook voor deze doelgroep zijn maaltijden gereserveerd.

Dagelijks op pad

De grote belangstelling voor de maaltijden zorgt ervoor dat er elke dag een uitgebreide maaltijdroute is gemaakt. Sardonos Promotions en de BWI in Woensdrecht, partners uit het netwerk van Samen in de Regio brengen met gekoeld vervoer de maaltijden op de juiste plek. Vanuit de organisaties worden de maaltijden verder verdeeld.

Daar waar je nodig bent

Dit initiatief en het enthousiasme waarmee het aanbod in eerste instantie is ontvangen, laat zien hoe je door te werken buiten de grenzen van je eigen organisatie van betekenis kunt zijn. Juist in een tijd waar zoveel tegenzit is het belangrijk om de handen ineen te slaan.