Markiezenhof 2.0 gepresenteerd

BERGEN OP ZOOM / BRABANTSE WAL – Meer beleving, voor iedereen toegankelijk en meer aansluiting met wat de regio te bieden heeft. Dat zijn een aantal kernpunten van het beleidsplan 2018 – 2023 dat wethouder Arjan van der Weegen en Cees Meijer, directeur cultuurbedrijf, dinsdagmiddag laat aan de pers presenteerden.

Er is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het vinden van een nieuwe koers voor het op de kaart zetten van Bergen op Zoom. Als stad, als gemeente maar ook als onderdeel van een regio die het nodige te bieden heeft. Met inwoners, organisaties, het cultuurleven en allerlei andere belanghebbenden is uitgebreid gesproken over wat de juiste richting zou zijn en daar kwam onder meer uit dat het stadspaleis een centrale rol moet spelen, een spilfunctie dient te hebben.

Multifunctionele plek

“Dit gebouw is veel meer dan alleen een museum”, legt wethouder van der Weegen uit. Hier vinden evenementen plaats maar het is ook een plek voor ontmoeten, inspiratie, genieten en cultuur. “Andersom houden de expo’s en activiteiten niet op buiten de muren van het Markiezenhof. De zilver-expo was daar al een duidelijk voorbeeld van en zo willen we veel meer verbinding gaan zoeken met de regio.”

Je moet hier straks ook geïnspireerd raken om bijvoorbeeld Fort de Roovere te willen bezoeken. Of de voormalige steenfabriek Boudewijn vlak bij Ossendrecht, met daar omheen een bosgebied met stukjes heide, zandverstuivingen en enkele vennen. Zo maar wat voorbeelden van koppelingen die, onder meer via VVV Brabantse Wal, gemaakt kunnen worden en zo het Markiezenhof tot een soort ‘centraal station’ maken van de regio. De ontdekkingsreis kan hier beginnen maar ook hier eindigen. Al die locaties verwijzen natuurlijk ook naar het stadspaleis.

Entree

Voortaan is de benedenverdieping van het laatgotische gebouw vrij toegankelijk. Dat begint eind januari, met een Vastenavendexpositie. En er komt horeca maar dat duurt nog even. Wie de rest van het pand wil bekijken, betreedt het museum en betaalt entree. En ook daar moet veel meer dynamiek gaan ontstaan, met vaker wisselende expo’s en veel meer interactie. Cees Meier vertelt: “We gaan veel meer samenwerken met andere musea en organisaties. Zo komen er straks werken van Rembrandt hier naar toe, uit de collectie van het Rijksmuseum. Maar we gaan ook veel meer aandacht besteden aan beleving en de inrichting van zalen uitwerken met daarin gespecialiseerde mensen en ontwerpers.”

Geen pretpark

Eén van de professionals die nu al betrokken wordt bij het uitdenken van die nieuwe concepten is Frank Boode, een man die ook werkt voor bijvoorbeeld de Efteling, Disney en het Noord-Brabants Museum. Puristen hoeven echter niet bang te zijn dat het authentieke Markiezenhof straks een soort pretpark wordt. “Alles wordt met respect voor het monument gedaan”, verzekert de wethouder. En daarbij is alle ruimte voor de collectie. "Maar ook voor authentieke verhalen uit en over de stad", vult Meijer aan.

Er wordt alleen gezocht naar tot de verbeelding sprekende manieren om het geheel aantrekkelijk te presenteren. Voor jong en oud en ongeacht afkomst. Vooralsnog vooral gericht op bezoekers uit de regio en als dat aanslaat wordt het bereik vanzelf groter, is de overtuiging.

Foto (uit beleidsplan Markiezenhof): PicturePerfect Fotografie (met vriendelijke toestemming)