Mascotte gezocht voor wandel- en fietsroutes West-Brabantse Waterlinie

V.l.n.r: Mark Andrik en Johannes Kok (Studio Peerdrops) overhandigen het basisontwerp aan wethouders Petra Lepolder (Steenbergen) en Patrick van der Velden (BoZ).

BERGEN OP ZOOM / HALSTEREN / STEENBERGEN – Donderdagmiddag werd op Fort de Roovere een nieuwe beleving op de West-Brabantse Waterlinie gepresenteerd. Er komen thematische wandel- en fietsroutes langs mooie en leuke plekken op dit voormalige verdedigingswerk. Deel van de aftrap is een leuke wedstrijd voor kids. Die mogen een mascotte ontwerpen en het voorstel van de winnaar gaat ook echt gebruikt worden.

De West-Brabantse Waterlinie loopt van de Benedensas in Steenbergen tot de Waterschans in Bergen op Zoom. Het is het meest gebruikte deel van de Zuiderwaterlinie (bron) en tijdens de 80-jarige oorlog aangelegd om de Spanjaarden tegen te houden. Hiervoor zijn forten gebouwd en zijn maatregelen genomen, zodat grote gebieden onder water gezet konden worden. Het levert na al die eeuwen nog altijd een mooi gebied op, met onder meer forten, bijzondere bruggen zoals de Mozesbrug, coulissenlandschap, een waterspeelplaats en mooie wandel- en fietsroutes. En iconen als de Pompejus Toren en de Bunkertreppe. Die twee wilde wethouder Patrick van der Velden ook zeker genoemd hebben bij de aftrap van het nieuwe project.

Goede impulsen

Het recreatieve karakter van de West-Brabantse Waterlinie is een belangrijke aanvulling van het groeiende aanbod in de regio. Aldus de Bergse wethouder die vorige week ook al de Route van de Turf opende, richting Roosendaal. “We zien dat er nieuwe horeca en toeristische activiteiten ontstaan langs die routes”, meldde hij. De verwachting is dat de Waterlinie-plannen een zelfde effect gaan hebben. Zijn Steenbergse collega-wethouder Petra Lepolder deelt die mening en hoop. Ze liet weten blij te zijn met de samenwerking en versterking van de regio.

Bijzondere eer

De exacte invulling van hoe de route letterlijk en figuurlijk op de kaart wordt gezet is nog niet rond. Sterker nog, daarvoor wordt zelfs de hulp ingeroepen van kinderen uit beide gemeenten. Om het ook voor de jongsten leuk en interessant te maken moet er onder meer een mascotte komen die past bij de West-Brabantse Waterlinie. Scholen zijn er voor aangeschreven maar via de website kun je ook een ontwerp/idee inleveren. De winnaar krijgt een eervolle beloning. Dat ontwerp wordt namelijk echt de mascotte van alle kinderactiviteiten op en om deze Waterlinie.

Voor de nieuwe routes is een Facebookpagina aangemaakt, die geregeld updates weergeeft over hoe de verdere invulling verloopt.