BERGEN OP ZOOM – Een meldpunt voor discriminatie hebben is verplicht maar ook een dure zaak voor Bergen op Zoom. Dit jaar gaat het om een subsidie van ruim 25.000 euro uit de gemeentekas, terwijl het in 2016 om slechts twaalf meldingen ging. Het college wil er eens een goed gesprek over met bureau RADAR.
Gemeentes in Nederland zijn verplicht inwoners een anti-discriminatie voorziening te bieden. Veelal wordt daarvoor gebruik gemaakt van bureau RADAR, in de regio's Rotterdam-Rijnmond, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Zuid-Holland-Zuid. Ook Bergen op Zoom laat dit door deze organisatie verzorgen en betaalt daar jaarlijks subsidie voor. Wethouder Yvonne Kammeijer over die 25.389 euro: "Ik vind het ook veel geld. Daarom hebben we een gesprek aangevraagd met RADAR."
Bijdrage was nog hoger
Tot voor kort werd het bureau tevens ingezet in de gemeente bij voorlichting op scholen. "Daar zijn we al mee gestopt", meldt Kammeijer. "Dus onze bijdrage is al lager geworden." Dan nog blijft het een behoorlijk bedrag, afgezet tegen het aantal mensen dat RADAR ook werkelijk weet te vinden en een melding doet, vindt ook de wethouder. Ze weet zeker dat er veel meer incidenten zijn. Waarom die niet worden gemeld, is vooralsnog de vraag. Ook daar hoopt ze meer duidelijkheod over te krijgen tijdens het geplande overleg. "Ik wil meer duiding", vertelt de bestuurder. "Over hoe procedures eigenlijk verlopen na een melding. Over waarom die aangiftebereidheid zo laag is. Maar ook over de vraag of mensen deze instantie eigenlijk wel kennen en weten te vinden."
Meer weten over RADAR? De website vind je hier.
Afbeelding: © Pixabay/johnhain